Ljekari iznenađeni: Umjesto ljudi vidjela zmajeve

Objavljeno: 22. 5. 2015 u 13:00h

Zvuči kao košmar, ali jedna žena je zbog psihičkog poremećaja ljudska lica svakodnevno vidjela kao zmajeve. Ovaj slučaj iznenadio je i ljekare, ali srećom, sve se dobro završilo.

Slučaj jedne žene (52) iz Haga zapanjio je čak i iskusne ljekare. Naime, ona je tokom cijelog života vidjela ljudska lica kako se pretvaraju u zmajeve, a ove halucinacije ponavljale su se svakodnevno po nekoliko puta.

“Ona je mogla da prepozna lica, ali nakon nekoliko minuta sve bi vidjela u crnoj boji, a zatim bi vidjela kako im izrastaju duge šiljate uši, pojavljuje im se koža reptila, a oči postaju žute, zelene, plave ili crvene boje”, ispričao je tim holadnskih ljekara koji je radio na slučaju ove žene.

“U njenim halucinacijama, ljudska lica su izgledala kao zmajevi, a ta lica bi je napadala sa zidova, iz utičnica, kompjuterskih ekrana. Najstrašnije je bilo noću – tada bi vidjela po nekoliko zmajeva u mraku”.

Ljekari objašnjavaju da je nesrećna žena patila od prosopometamorfoze, psihičkog poremećaja koji dovodi do toga da se ljudski lik vidi u nekom drugom obliku. Međutim, čak i u kontekstu ovog poremećaja, slučaj ove žene je bio veoma rijedak, odnosno ona je imala zaista specifične halucinacije.

Ispitivanja mozga i testovi krvi pokazali su da je žena potpuno zdrava, mada to nije previše iznenadilo ljekare jer još uvijek nema jasnih podataka o tome šta tačno uzrokuje ovaj psihički poremećaj.

Dobra vijest je da je tim stručnjaka na kraju uspio da zaustavi halucinacije ove žene lijekovima protiv demencije, koji deluju na neurotransmitere zadužene za učenje i pamćenje.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ljekari-iznenadeni-umjesto-ljudi-vidjela-zmajeve/||claudebot