Život je ljepši uz jagode

Objavljeno: 18. 5. 2015 u 11:30h

Sočne, mirisne, mekane i crvene, jagode nas naprosto mame da ih u ovim majskim danima jedemo svaki dan.

Znate li da su jagode jedna od najzdravijih namirnica? U sebi kriju čitav niz blagotvornih svojstava, a vlakna i razni antioksidansi činit će dobro vašem organizmu.

U 100 grama jagoda sadržane su  samo 32 kalorije, ali zato obilje drugih korisnih tvari.  Savršena su dijetetska hrana jer imaju jako malo kalorija za svoju težinu i zapreminu.

Jagode imaju više vitamina C nego narandže i limun (ako se usporede za istu težinu). Spadaju među 5 voćki najbogatijih antioksidansima. Jagoda ima dosta vlakana, a i solidan udio kalija, oboje dokazano dobro za srce i krvni pritisak.

Dobre su za osmjeh jer sadrže prirodne kiseline koje mogu izbijeliti vaše zube. Jagode sadrže i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u svojim sjemenkama).

Na prosječnoj jagodi ima oko 200 sjemenki. Konzumiranje jagoda dokazano snižava LDL (loši) holesterol u tijelu. Jagode su bogate vitaminom C koji je potreban za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži njenu elastičnost.

Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa bi mogle ublažiti simptome jedenjem jagoda.  Ponekim studijama, jagode ublažavaju rizik od dijabetesa.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zivot-je-ljepsi-uz-jagode/||claudebot