Očistite organizam od nikotina

Objavljeno: 13. 5. 2015 u 10:51h

Ionako znate da ne bi trebalo da pušite, pa ovaj put nećemo o tome. Evo šta možete da uradite da biste umanjili štetan uticaj nikotina na organizam.

Nikotin je “odgovoran” za to što je toliko teško ostaviti cigarete, to je jedna od supstanci koje najbrže izazivaju zavisnost, čovjeku je poznat vijekovima, i ljudi puše – vijekovima. Sigurni smo da već znate sve na tu temu, i zato (ovaj put) nećemo pokušavati da vas ubijedimo da prestanete da pušite.

Nudimo vam, za promjenu, relatvino jednostavan način da bar malo umanjite štetan uticaj duvanskog dima na organizam. Ako pušite, ovo su namirnice koje bi trebalo da jedete što češće, da biste “isprali” nikotin iz tijela:

Brokoli

Visok nivo vitamina B5 i C. Vitamini B grupe regulišu odvijanje mnogih važnih procesa u tijelu, a njihov nedostatak izaziva ozbiljne probleme. Vitamin C čuvaće vaša pluća od toksina. Brokoli ima i gen NRF2, koji čuva ćelije pluća od promjena.

Špinat

Sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji uklanja nikotin iz tijela. Folna kiselina može vam pomoći i ako pokušavate da prestanete da pušite, jer ublažava simptome pušačke krize.

Đumbir

Svjež đumbir umanjuje želju za cigaretama, podstiče topljenje masnih naslaga i čisti tijelo od otrova iz duvana koji kolaju krvotokom. Najbolji način da organizam očistite od nikotina je da prestanete da pušite, a đumbir vam može pomoći u tome.

Pomorandže

Nikotin iscrpljuje tijelo i ekspresno snižava nivo vitamina C. Ako jedete pomorandže, nadoknadićete ovaj dragocjeni vitamin, a time ćete umanjiti i stres i anksioznost pa ćete imati i manju potrebu za cigaretama.

Brusnice

Kiselina iz brusnica ubrzava “ispiranje” nikotina iz krvotoka.

Limun

Ako pušite, nikotin se u tijelu zadržava do tri dana, uništavajući, između ostalog, ćelije i pore vaše kože. Limunska kiselina i vitamin C popraviće, donekle bar, štetu.

Šargarepa

Svaki put kad zapalite cigaretu “ubijete” vitamin A i C u organizmu, oštećujete nervne ćelije, otežavate cirkulaciju i rad mozga. Ako već pušite, jedite redovno šargarepu, time ćete održati zdrav nivo vitamina A, C i K.

Nar

Pušenje podiže puls, krvni pritisak i snižava nivo kiseonika u krvi. Nar će poboljšati cirkulaciju, i pomoći vašem tijelu da proizvede više crvenih krvnih zrnaca.

Pšenične klice

Smanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a vitamin E kojim su bogate poboljšaće elastičnost vaših krvnih sudova.

Kelj

Što ga više jedete, manji je rizik da se razbolite od raka. Uz to, dobar je izvor antioksidanata koji će vašem tijelu pomoći da se oslobodi zaostalog nikotina.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ocistite-organizam-od-nikotina/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])