Nagla promjena vremena: Jake glavobolje i bolovi u kostima!

Objavljeno: 19. 4. 2015 u 11:42h

Nakon jako toplog vremena u aprilu i visokih temperatura uslijedilo je naglo zahlađenje praćeno kišom i jakim vjetrom. Velika promjena vremena koja je doslovno nastupila preko noći najlošije će uticati na zdravlje hroničnih i srčanih bolesnika, mada, kako kažu ljekari, tegobe mogu imati i sasvim zdrave osobe.

Nagla promjena vremena nije bezopasna ni za zdrave, a kamoli za bolesne ljude, upozoravaju ljekari.

”Glavobolja, napetost, nervoza, bolovi u kostima i zglobovima tegobe su koje usled nagle promene vremena mogu imati i sasvim zdravi ljudi. Oni sa nižim pritiskom verovatno će se osećati pospano i usporeno. Građani koji imaju problema sa koštano-zglobnim sistemom mogu osetiti bolove i grčeve u mišićima”, kaže za “Blic” Mirjana Lapčević, specijalista opšte prakse.

Savjeti:

Ne izlažite se velikim fizičkim naporima i prilezite ako osjetite umor i vrtoglavicu. Pacijenti sa problemima koštano-zglobnog sistema usljed pojačanih tegoba treba da popiju antireumatik sa sedativom, dok srčani i hronični bolesnici moraju da se pridržavajui propisane terapije. Budite pažljivi u saobraćaju zbog mogućeg pada koncentracije.

Na zdravlje najviše treba da pripaze hronični i srčani bolesnici. Niže temperature zgušnjavaju krv i tako podižu rizik od koronarne i cerebralne tromboze, glavnih okidača srčanog i moždanog udara.

“Srčani i hronični bolesnici treba da se pridržavaju propisane terapije i da miruju. Hronični bolesnici osetiće se umorno i bezvoljno. Biće dekoncentrisani, te moraju da uzimaju terapiju”, ističe  Lapčević.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/nagla-promjena-vremena-jake-glavobolje-i-bolovi-u-kostima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])