Tri naučno dokazana tretmana koja mogu olakšati simptome PMS-a

Objavljeno: 14. 4. 2015 u 16:19h

Oko 85% žena doživi bar jedan čudan simptom PMS-a u toku svakog mjeseca. Stručnjaci ne razumiju u potpunosti zbog čega se PMS dešava (ili zašto su pojedine žene toliko srećne da nemaju problema sa nadimanjem, promjenama raspoloženja i žudnjom za određenom hranom), ali izgleda da je on povezan sa normalnim hormonalnim promjenama koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa kao i hemijskim promjenama u mozgu.

Srećom, kako naučnici nastavaljaju da traže uzrok naših mjesečnih jada, mnogo vremena su proveli i u otkrivanju onoga što nam može pomoći. Sledeća tri tretmana podržava nauka.

pms

Kalcijum

Snabdijevanje organizma sa najmanje 1 200 mg kalcijuma tokom svakog dana, iz hrane i suplemenata, može pomoći u suzbijanju ozbiljnosti promjena raspoloženja, zadržavanja tečnosti u organizmu, grčeva i žudnje za određenom hranom. Istraživanje je pokazalo da od šezdeset i dvije biljke, vitamina i minerala koji su se preporučivali za ublažavanje simptoma PMS-a, kalcijum je bio jedini mineral koji je zaista djelovao.

Vježbanje

Istraživanja pokazuju da vježbanje na traci za trčanje tri puta sedmično u roku od tri mjeseca značajno smanjuje simptome PMS-a, kao što su zamor i slaba koncentracija. Aerobne vježbe pojačavaju i oslobađanje endorfina koji može poboljšati loše raspoloženje.

Lijekovi

Određene kontracepcijske pilule, antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti mogu pomoći u regulisanju raspoloženja, ukoliko su simptomi zaista ozbiljni. Takođe, diuretici mogu biti od pomoći kod nadimanja, a lijekovi protiv bola kod grčeva i glavobolja koje nastaju kao uzrok PMS-a. Ovdje je veoma važno napomenuti da se prije korištenja lijekova obavezno posavjetujete sa doktorom ili farmaceutom.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/tri-naucno-dokazana-tretmana-koja-mogu-olaksati-simptome-pms-a/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])