Koliko jaja smijete da pojedete za Vaskrs?

Objavljeno: 12. 4. 2015 u 16:36h

Vaskršnja jaja su sastavni dio Vaskrsa, radost za djecu, ali i odrasle. Ipak, nikako ne biste smjeli da pretjerate sa njihovim konzumiranjem. Prema riječima nutricioniste Milke Raičević, za Vaskršnje praznike za zdrave osobe je prihvatljivo do tri jaja dnevno, ali pritom treba paziti na ukupan unos holesterola iz različitih izvora. Oni koji imaju problema sa žuči ne bi trebalo uopšte da konzumiraju žumanca.

Iako su veoma korisna u ljudskoj ishrani i predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala, jaja ne spadaju u hranu koja se brzo vari. Za jedno jaje potrebno je od dva do četiri sata.

“Jaja treba kombinovati sa povrćem, sjemenkama, maslinovim uljem, a nikako sa mesom. U salatama sa jajima ne treba dodavati majonez. Najbolje da takve salate budu što manje kalorične, sa što više povrća. Bilo bi dobro da se po neko jaje u salati zamjeni či sjemenkama. Jedna kašičica ovih sjemenki natopljeno u vodi da želatinira zamjenjuje jedno jaje u salatama ili prelivima, a daje lep, pikantan ukus. Ove sjemenke su pune C vitamina, vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa, proteina, kalcijuma” nabraja nutricionista.

Jaje je namirnica kod koje se mora paziti na kvalitet i svježinu zbog opasnosti od infekcije salmonelom. Da li je nekuvano jaje sjveže možete testirati tako što ga stavite u hladnu vodu.

Svježe jaje će se spustiti na dno posude sa vodom i tu ostati, dok će se starije jaje odvojiti od dna i ići prema površini. Ukoliko jaje pliva na površini ili kada njegova tupa strana izlazi iz vode, jaje je pokvareno. Plavo-zelena boja na granici između bjelanca i žumanca kuvanog jaja je samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, pa takvo jaje slobodno možete da jedete.

Ako sami pripremate vaskršnja jaja nakon kuvanja ih nemojte naglo hladiti ledenom vodom, jer tako bakterije mogu ući u jaje. Takva jaja se moraju pojesti najkasnije za dva dana.

Najbolje je da koristite recepte za bojenje jaja koja su na prirodnoj bazi ili kupite boje od biljnih ekstrakata. Od lukovine, spanaća, cvekle, kurkume možete dobiti prirodne boje za farbanje jaja.

Izvor: Zenablic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/koliko-jaja-smijete-da-pojedete-za-vaskrs/||claudebot