Ovako vam tijelo poručuje da ste pod stresom

Objavljeno: 10. 4. 2015 u 11:14h

Nutricionistkinja Šarlot Vats tvrdi da stres izbacuje hranjive stvari iz našeg organizma, zbog čega se pojavljuje u nekim oblicima u kojima ga ne bismo očekivali.

Imate li bijele tačkice na noktima ili vam krvare desni? Stručnjaci upozoravaju – to su znakovi kojima vam tijelo govori da ste pod stresom.

“Stresni periodi brže troše hranljive materije, jer čitav organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višem i bržem nivou”, objašnjava Vatsova.

Vatsova u svojoj novoj knjizi o stresu i zdravlju ističe sedam iznenađujućih znakova stresa, kao i hranu kojom se mogu nadoknaditi hranjive materije.

1. Ispucali krajevi usana

Do ovoga dolazi zbog nedostatka vitamina B, a naročito vitamina B6. Vitamin B je važan za zdravlje nervnog sistema i za dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina iz hrane.

Vitamin B možete nadoknaditi ako jedete šargarepu, piletinu, jaja, ribu, meso, grašak, spanać, suncokretove sjemenke, banane, grašak, brokoli, krompir…

2. Škljocanje vilice

Izaziva ga nedostatak vitamina B5, koji se često naziva “antistresnim vitaminom” jer pomaže u proizvodnji hormona nadbubrežne žlijezde i holesterola (koji je neophodan za stvaranje novih ćelija).

Dugoročni stres često se odražava kroz škljocanje vilice i škripanje zubima, dijelom zato što se u stresu više grče mišići lica, ali i zbog nedostatka vitamina B5.

Za nadoknadu ovog vitamina preporučuje se da jedete govedinu, jaja, svježe povrće, pečurke, morsku ribu…

3. Bijele tačkice na noktima

Iako se bijele tačkice na noktima često povezuju s nedostatkom kalcijuma, one su zapravo indikator niske količine cinka u organizmu.

Cink je vrlo važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su insulin i polni hormoni. Nivo cinka možete nadoknaditi ribom, mesom, suncokretovim sjemenkama, orašastim plodovima i školjkama, rakovima…

4. Izmjene zatvora i dijareje

Do ovoga dolazi zbog manjka magnezijuma, koji je bitan mineral i kog je oko 70 odsto u kostima, a preostalih 30 odsto u mekim tkivima i tjelesnim tečnostima.

Magnezijum trošimo u većim količinama kada smo pod stresom i kada jedemo šećer.

Opuštanje mišića i mozga, ali i mišića sistema za varenje nakon stresa zavisi od magnezijuma.

Magnezijum možemo nadoknaditi heljdom, orasima, sojom, tamnozelenim povrćem, šargarepom, graškom, slatkim krompirom, sjemenkama suncokreta, sočivom, avokadom…

aa

5. Krvarenje desni

Osjetljive desni ukazuju na manjak vitamina C, koji je antioksidans i koji je potreban za najmanje 300 metaboličkih funkcija u tijelu.

Vitamin C pomaže u proizvodnji antistresnog hormona, interferona i potreban je u proizvodnji kolagena, od kog nastaju tkiva.

Za konzumaciju vitamina C treba jesti bobičasto voće, zeleno povrće, šparglu, avokado, brokoli, dinju, kelj, mango, luk, ananas, spanać, jagode…

6. Tvrde bradavice na rukama i nogama

Te bradavice nastaju zbog manjka vitamina E.”Ćureća” koža (folikularna keratoza) povezana je i sa smanjenim nivoom vitamina A koji djeluje s vitaminom E.

Vitamin E štiti masne tjelesne površine i potreban je kod plodnosti, a nizak nivo u organizmu manifestuje se kroz tvrđe bradavice po rukama i nogama.

Ovaj vitamin pomaže i kod bolje cirkulacije, normalnog zgrušavanja krvi, ožiljaka, krvnog pritiska i bolje proizvodnje spermatozoida.

U hrani se vitamin E može pronaći u tamnozelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orasima, semenkama, žitaricama, smeđoj riži, jajima…

7. Česte upale grla i pluća

Upale mogu izazvane zbog manjka vitamina A. Vitamin A neophodan je za noćni vid (da, šargarepa može pomoći da vidite u mraku!)

Za nadoknadu vitamina A nutricionisti preporučuju životinjsku jetru, riblje ulje, zeleno, crveno, narandžasto i žuto voće i povrće – marelice, špargle, brokoli, dinju, šargarepu, bundevu, paprike…

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ovako-vam-tijelo-porucuje-da-ste-pod-stresom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])