Da li znate šta se desi kada popijete šoljicu kafe na prazan želudac?

Objavljeno: 27. 3. 2015 u 16:46h

Šoljica kafe na prazan želudac predstavlja pravi udar na vaše tijelo pa je prije nego što se prepustite uživanju u omiljenom napitku potrebno učiniti nekoliko detalja.

Da li je kafa zdrava ili ne, pitanje je koje se nerijetko provlači, posebno među njenim vjernim ljubiteljima. Naravno, ovaj mnogima omiljeni napitak nudi mnoge dobrobiti ljudskom tijelu, no na nekoliko detalja svakako treba paziti. Jedan od njih je i kada se kafa pije, odnosno pije li se na prazan želudac.

Dobra, ali i loša

Neosporivo je da kafa predstavlja značajan izvor antioksidansa i da joj je dokazana efikasnost u prevenciji nekih malignih bolesti, na primjer karcinoma debelog crijeva. Antioksidativna svojstva kafe rezultat su klorogenična kiseline koja se nalazi u voću, saglasni su stručnjaci, ali uticaj kafe na ljudsko tijelo može biti i prilično negativan – ako pijete kafu na prazan želudac.

Šoljica čiste crne kafe na prazan želudac stimuliše izlučivanje hlorovodonične kiseline u probavni sistem, a to će vrlo brzo osjetiti osobe koje su sklone gastritisu.

Pošteđeni nisu ni onu potpuno zdravog želuca, jer se Hlorovodonična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ponestane li je tokom dana, doći će do probavnih smetnji tokom većih obroka, a posebno će se teško razgrađuju proteini.

Problematični proteini

Proteini koji „zapnu“ nerazgrađeni u tijelu mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što je nadutost, iritacija ili upala crijeva, au najgorem slučaju i karcinoma crijeva. Prema nizu sprovedenih istraživanja zaključeno je da kafu stoga treba piti sat vremena nakon buđenja, nakon što smo pojeli barem jednu krišku hleba. Kafu ne treba piti netom nakon buđenja, jer je tada nivo kortizola u tijelu vrlo visoka pa treba sačekati da se taj nivo snizi. Kortizol je odgovoran za kontrolu biološkog sata i podstiče budnost.

Zaključno, šoljica kafe na prazan želudac može izazvati gorušicu, nadimanje, pa čak i povraćanje. Ako ste baš tip osobe koji ne može da doručkuje, a potrebna mu je kafa – u kafu stavite barem malo mlijeka, što će je ublažiti.

Izvor: Kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/da-li-znate-sta-se-desi-kada-popijete-soljicu-kafe-na-prazan-zeludac/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])