Osam znakova da vaša dijeta (ne) funkcioniše

Objavljeno: 20. 3. 2015 u 17:01h

Da li vaša dijeta funkcioniše? Postoji samo jedan način da to znate, a on ne uključuje “stanjenje” butina ili da li ste uspjeli da se uvučete u uske pantalone. Pravi pokazatelj uspješnosti dijete je to kako se fizički osjećate – od vrha glave do prstiju na nogama.

Ukoliko ste previše opsjednuti mršavljenjem, vaše tijelo pati. Sjetite se: nagle promjene raspoloženja, nizak nivo energije, neregularno kretanje crijeva, oslabljen imunitet… Sledećih osam znakova mogu vam pomoći da otkrijete šta funkcioniše za vaše tijelo, a šta ne.

Vaša dijeta funkcioniše ako:

zena3-1024x512

Imate energije. Ukoliko unosite odgovarajuće namirnice, imaćete i dosta energije. Prirodno ćete se buditi ujutro. Dan će vam prolaziti bez potrebe za kafom ili drugim stimulansima. Neće vam se tražiti slatka užina u popodnevnim satima. I bićete u stanju da vježbate bez bojazni da ćete ostati bez imalo energije.

Srećni ste. Da, vaš nivo sreće povezan je sa hranom koju birate da jedete. Ukoliko je vaše tijelo nahranjeno, osjećaćete se bolje i fizički i psihički. Imaćete prirodni sjaj. Uravnoteženom ishranom izbjeći ćete situacije koje imaju moć stvaranja mentalne nestabilnosti, uključujući nagle skokove i padove šećera u krvi.

Vaša probava je odlična. Ukoliko obraćate pažnju na izbor hrane (primjera radi, unosite probiotike, vježbate) osjećaćete se odlično nakon jutarnjeg (i popodnevnog, ako imate sreće) kretanja crijeva.

Rijetko imate reakciju na hranu. Alergije na hranu postale su toliko uobičajene da sve veći broj restorana počinje da pravi posebne jelovnike na kojima je zastupljena hrana bez, recimo, glutena ili mliječnih proizvoda. Ukoliko ste došli do tačke na kojoj svoje tijelo poznajete dovoljno dobro i razumijete koja vam hrana odgovara, a koja ne, neželjeni simptomi na hranu stvar su prošlosti.

Vaša dijeta ne funkcioniše ako:

zena4

Konstantno ste umorni. Ukoliko se budite iscrpljeni te se borite da ne zaspite tokom dana, potrebno je da obratite pažnju na ishranu i stil života. Spavate li najmanje sedam sati noću? Jedete li zdrave obroke koji vas opskrbljuju energijom tokom cijelog dana? Ukoliko je odgovor negativan, vjerovatno vam fale proteini i vitamini D i B12.

Problemi sa probavom. Ukoliko patite od zatvora, to nije dobro. To znači ili da ne unosite dovoljne količine hrane ili da ne unosite odgovarajuću hranu. Najvjerovatnije je riječ o nedovoljnom unosu vlakana tokom doručka, ručka ili večere.

Često ste bolesni. Sasvim je normalno da budete “malo” bolesni par puta godišnje, posebno tokom hladnijih mjeseci. Ali ako se konstantno borite sa začepljenjem disajnih puteva, glavoboljom, zamorom ili upalom grla, vjerovatno jedete nešto što kompromituje vaš imunitet.

Intenzivna žudnja za određenom hranom. Žudnja je način na koje vam tijelo pokušava reći da vam nedostaje određena hranjiva materija. Primjera radi, ako vam se stalno traži slana hrana, vjerovatno imate nedostatak minerala u organizmu. Ukoliko vam se stalno traži slatko, možda vam je potrebno više proteina.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/osam-znakova-da-vasa-dijeta-ne-funkcionise/||claudebot