Šest top vježbi za brzo podizanje zadnjice i zategnute noge (Foto)

Objavljeno: 18. 3. 2015 u 16:01h

Lijepo oblikovana zadnjica i zategnute noge nešto je čemu teži veliki broj žena. Iako su ove vježbe osmišljene prvenstveno za zatezanje i podizanje mišića zadnjice, one su jednako efikasne i za ostatak tijela. Donosimo šest top vježbi zahvaljujući kojima ćete biti i više nego ponosni na tijelo koje imate.

Duga

v1

Ova vježba utiče na mišiće nogu i zadnjice. Zauzmite početni položaj tako što ćete se osloniti na dlanove i koljena. Desnu nogu ispružite u stranu sa prstima okrenutim prema podu (A). Podignite nogu prema gore (B), a odmah zatim spustite dijagonalno preko lijeve noge, tako da prstima dodirnete pod (C). Vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu deset puta, zamijenite stranu te uradite isto i sa lijevom nogom.

Vjetrenjača

v2

Ova vježba trenira mišiće trupa, bokove, kvadricepse i noge. Zauzmite široki raskoračni stav. Stopalo lijeve noge okrenite ka vani. Savijte koljeno lijeve noge tako da butina bude paralelna sa podom. Desnu ruku podignite iznad glave, a lijevu spustite ispred butine (A). Savijte se u lijevu stranu što više možete, ali tako da tijelo ne spuštate ka naprijed (B). Vratite se u početni položaj. Uradite deset ponavljanja na lijevu stranu, a odmah zatim i na desnu.

Vježba za zadnju ložu i zadnjicu

v3

Zauzmite početni položaj tako što ćete se osloniti na dlanove i koljena. Jednoručni teg stavite iza koljena i lagano stisnite (A). Držeći koljeno savijenim, podignite desno stopalo prema gore sve dok butina ne bude paralelna sa podom (B). Iz tog položaja laganim i kontrolisanim pokretima spuštajte i podižite nogu. Tokom izvođenja vježbe, peta mora biti okrenuta ka plafonu. Uradite dvadeset podizanja i spuštanja, te isto ponovite i sa drugom nogom.

Podizanje noge uvis iz čučećeg položaja

v4

Zauzmite početni položaj kao na slici. To je takozvani “niski start“. Oslonite se na prste ruku, desna noga je prebačena preko lijeve, a koljena savijena (A). Ne podižući ruke sa poda, ispravite lijevu nogu, a desnu podignite što više uvis (B). Vratite se u početni položaj. Uradite deset ponavljanja jednom nogom, a odmah zatim i  drugom. Ova vježba odlično utiče na zatezanje mišića zadnjice, kvadricepsa i zadnje lože.

Bočni trbušnjaci sa podizanjem noge

v5

Ova vježba je odlična za oblikovanje svih mišića trupa, a posebno bočnih i mišića nogu. Zauzmite početni položaj kao na slici. Kleknite na lijevo koljeno, oslonite se na lijevu ruku, a desnu savijte iza glave. Nogu podignite par centimetara od poda (A). Savijte se u struku prema desno istovremeno podižući desnu nogu što više uvis (B). Vratite se u početni položaj. Uradite deset ponavljanja na jednu stranu, a odmah zatim deset i na drugu.

Koljeno – lakat

v6

Ova vježba je dosta slična prethodnoj te utiče na iste grupe mišića. Kleknite na lijevo koljeno, oslonite se na lijevu ruku, a desnu savijte iza glave. Nogu podignite par centimetara od poda (A). Savijte se u struku prema desno istovremeno podižući desno koljeno prema desnom laktu (B). Vratite se u početni položaj. Uradite deset ponavljanja na jednu stranu, a odmah zatim deset i na drugu.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sest-top-vjezbi-za-brzo-podizanje-zadnjice-i-zategnute-noge-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])