Osam načina da poboljšate svoje zdravlje za 60 sekundi ili manje

Objavljeno: 18. 3. 2015 u 17:02h

Ako ste tip osobe koja se stalno pita gdje je “otišao” dan, vjerovatno ste poskočili od sreće kada ste čuli za nedavna istraživanja koja su pokazala da samo jedna minuta intenzivnog treninga (tokom laganog desetominutnog vježbanja) može poboljšati zdravlje. A možda su i najbolje vijesti da to nije jedini način na koji možete poboljšati svoje zdravlje i blagostanje u tako kratkom vremenskom roku. Donosimo još par načina za koje su naučna ispitivanja potvrdila da mogu poboljšati zdravlje u roku od samo jedne minute pa i manje.

sss

Udahnite duboko

U najstresnijim trenucima, nemojte zaboraviti da već imate urođenu metodu relaksacije: disanje. Par kontrolisanih, dubokih udisaja može vam pomoći da ublažite i smanjite nivo stresa s kojim se suočavate te da snizite krvni pritisak i usporite proizvodnju hormona stresa.

Zagrlite nekoga ko vam je drag

Nema ništa ljepše od dobrog zagrljaja. I dok nam topli zagrljaj pomaže da se osjećamo opuštenije i srećnije, postoje i fizičke koristi zagrljaja, kao što su snižavanje visokog krvnog pritiska i broj otkucaja srca.

Smijte se

Postoji dobar razlog zbog kojeg se kaže da “smijeh je najbolji lijek”. On ne samo da je jedan od prirodnih načina ublažavanja stresa već i poboljšava pamćenje uz sagorijevanja kalorija. Dakle, smijte se!

Grickajte tamnu čokoladu

Prirodna jedinjenja koja kakao sadrži mogu zaštiti srce na više načina, od sniženja visokog krvnog pritiska preko podizanja nivoa dobrog holesterola (uz istovremeno snižavanje nivoa lošeg) do poboljšanja cirkulacije.

ssss

Odvojite pogled od računara

Vrijeme provedeno ispred računara (pogotovo ako vaše radno mjesto zahtijeva rad na njemu) može imati prilično štetan uticaj na zdravlje očiju i vid uopšte. Kako ne biste previše naprezali oči, pratite pravilo 20-20-20: na svakih 20 minuta gledajte u nešto što je udaljeno od vas 20 stopa u trajanju od 20 sekundi.

Perite redovno ruke

I za ovo je potrebno 20 sekundi i zaista je vrijedno truda. Iznenadili biste se koliko to ljudi ne radi! Da svi redovno peru ruke, rizik od prehlade i gripa smanjio bi se za nevjerovatnih 42%. Ruke perite dvadeset sekundi i ne zaboravite sapun. Dobro istrljajte, isperite čistom vodom i odmah posušite.

Vežite pojas u autu

Većina odraslih veže pojas, ali ne svi. Oko 20% odraslih to ne radi. Potrebno je svega tri sekunde da to uradite, bez obzira da li vozite ili ste na mjestu suvozača. Uvijek, ali uvijek ga vežite!

Dodajte cimet doručku

Zamjena šećera ili soli začinima pametan je način da izbjegnete unos nepotrebnih kalorija bez lišavanja ukusa. Međutim, cimet ima posebne “zaštitne” moći, posebno za osobe koje imaju dijabetes, jer ovaj začin snižava nivo šećera u krvi. Takođe, on može uticati i na snižavanje holesterola. Odličan je uz doručak: pospite ga po ovsenim pahuljicama, jogurtu, pahuljicama pa čak i kafi.

Izvor: Minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/osam-nacina-da-poboljsate-svoje-zdravlje-za-60-sekundi-ili-manje/||claudebot