Svjetlana Katić o aromakozmetici: Treba podstaknuti prirodni način funkcionisanja kože

Objavljeno: 26. 2. 2015 u 22:13h

Svjetlana Katić iz Banjaluke, bavi se homeopatijom, terapijom Bachovim kapima i aromaterapijom. U ovom tekstu će govoriti o aromakozmetikom, njenim prednostima te šta sve spada u aromakozmetiku.

Aromakozmetika je napravljena isključivo od hladno cijeđenih i  nerafinisanih biljnih ulja , kvalitetnih hidrolata i  eteričnih ulja najvišeg kvaliteta. Filozofija prirodne kozmetike je da treba podstaknuti prirodni način funkcionisanja kože, a ne dodatno je opteretiti.. Ako ste zaljubljenik u organske proizvode kao ja, ovi proizvodi će sigurno zadovoljiti vaše težnje jer ne sadrže nikakve hemijske dodatke i konzervanse za razliku od komercijalne kozmetike.

Prednosti aromakozmetike

Bilo bi dobro razmišljati o kozmetici kao o hrani jer je toliko bogata hranljivim sastojcima da je možete i jesti. Srećom postoje potpuno prirodne, hidratantne, ručno rađene kreme da ih je šteta ne koristiti. . Prirodna ili aromakozmetika isključuje sve što stoji na policama duže od 4 mjeseca bez frižidera. Da sadrži potpuno prirodne sastojke već bi se pokvarila, zar  ne?   Rok trajanja prirodne kozmetike je do 4 mjeseca uz obavezno čuvanje u frižideru jer ne sadrži umjetne konzervanse. To vam može biti odličan detektor da li je  krema prirodna ili ne.  Smatram da su ovo velike prednosti prirodne kozmetike.

Njega kože  prirodnim kremama daleko je najprirodniji i najpovoljniji način da svoju kožu održite mladolikom, hidratiziranom , čistom i zdravom.  Ako stalno mažemo kožu lica sa sintetičkim kremama koja sadrže parafinska ulja, vještačke mirise i konzervanse, time dugoročno uništavamo imunitet kože, njeno zdravlje i vitalnost. Srećom postoje ručno rađene, hidratantne potpuno prirodne kreme , pa ih je šteta ne koristiti. . Probate li jednom njegovati kožu prirodnim kremama, teško da ćete se vratiti kremama na koje ste navikli.
Još jedna od prednosti  aromakozmetike je u individualnom pristupu jer uzima u obzir potrebe i želje svake osobe, te stanje kože izvana , ali i iznutra.

Šta spada u aromakozmetiku?

Moji proizvodi su kreme za njegu lica za žene, muškarce i djecu. Sirovine su provjerenog vrhunskog kvaliteta. Neki  proizvodi su definisanog sastava , ali vrlo često ih prilagođavam individualnim potrebama korisnika.

Anatomija krema

Anti age krema, napravljena za posebno osjetljivu i tanku kožu oko očiju i usana. Ključni sastojci su: shea maslac, gel crvenih algi,  arganovo ulje i vitamin E.  Shea maslac čuva kožu od isušivanja, hrani je mineralima i vitaminima ljepote A I E.  Gel crvenih algi je neprevaziđeni borac protiv bora , a arganovo ulje je najmoćnije  ulje protiv starenja.

Krema za ljepotu, ulje ploda divlje ruže koje je ključni sastojak ove kreme, bolje od većine skupih seruma pomaže koži da održi tonus i elastičnost kože. Eterično ulje ruže u geraniju daje tačku na i..ruža-kraljica ogrnuta plaštem otmjenog geranija, izuzetno dobra za njegu kože.

Bye bye akne i prištići, krema za masnu i mješovitu kožu, lagane teksture, veoma hidratantna sa eteričnim uljem čajevca , lavande i kamilice. O ljekovitosti ovih ulja kod upalnih stanja kože već je sve rečeno.  Sa biljnim uljem jojobe  koži daju vlažnost i potrebnu njegu, brzo i lako se upija i uravnotežuje sebum kože.

Krema za muškarce, muškarci se često žale da ih poslije brijanja koža na licu zateže i   pecka, pa sam posebno za njih napravila kremu sa eteričnim uljem paprene metvice koja daje veoma prijatan osjećaj hlađenja. Dodatak gela od aloa vere je čini  posebno hidratantnom i osvježavajućom.

Krema sa zobenim mlijekom, za tanku osjetljivu kožu sa shea maslacem , uljem makadamije i eteričnim uljem smilja. Ulje makadamije je brzoupijajuće, i djeluje kao melem u sinergiji sa smiljem.  Smilje  briše tragove vremena na licu.

Balzam za čišćenje i njegu, savršeno uklanja nečistoće i tragove šminke, a pri tom je ne isušuje nego je hrani i njeguje.

Vodeni dio kreme čine hidrolati, visoko kvalitetni , najčešće od smilja, lavande i kadulje. Hidrolate ili cvjetne vodice dodajem u zavisnosti od tipa kože, npr, hidrolat ili cvjetna vodica kadulje ,  idealan je za njegu mješovite i masne kože jer razgrađuje masnoće, sužava pore , pomaže kod akni.

Hidrolat lavande, idealan za sve tipove kože zbog uravnotežene ph vrijednosti, umiruje kožu , ublažava iritacije.

Hidrolat smilja, balansira pigment kože, pomaže razvoj kolagena. Ljekovite tvari smilja  izuzetno snažno regenerišu kožu,  čine je mekšom, elastičnijom, jednostavno mlađom.

Kao što vidite u prirodnoj kozmetici  sastojci su biljna ulja, biljni maslaci, eterična ulja i cvjetne vodice.  Ništa od toga nećemo naći u komercijalnoj kozmetici.  Kreme su namijenjene za sve tipove kože, a u sastavu krema nema sastojaka koji će prouzrokovati preosjetljivost i naštetiti  koži. Uz prirodnu kozmetiku možete  imati blistavu, zdravu i njegovanu kožu kao iz snova. Nanosi se na čistu kožu ujutro i naveče, odlična je podloga za make up.

Još neki savjeti za kućnu upotrebu eteričnih ulja:

 Unesite u prostor mirise etričnih ulja, raspršite ih ili kapnite jednu kap na maramicu i držite na svom radnom stolu. Nosite maramicu u džepu i priuštite sebi poneki mirisni udah kad vam zatreba.

Kod kuće ili u radnom prostoru koristite mirisne lampice! Nekoliko kapi bergamota otjeraće stres i depresiju, eukaliptus će pročistiti zrak i disanje, za bolju koncentraciju kapnite bosiljak, limun ili ruzmarin..

Ideja imam mnogo, i sve je moguće napraviti. Osim krema za njegu lica, volim da pravim i uljne parfeme, pa evo jednog prijedloga:
-u 10ml jojobe dodati
2. kapi sandalovog ulja
1. kap ylang-ylang
2. kapi ružinog drveta
1. kap narandže
4. kapi bergamota

U pravoj mješavini, u toj savršenoj kompoziciji, eterična i bazna ulja se dopunjuju i daju nam ljekovitost koja nas istovremeno očarava i njeguje. Za samo jednu flašicu eteričnog ulja potrebne su desetine kilograma mirisnih latica ili plodova biljaka. Zato je znanje o tome koja se ulja dobro miješaju i daju najbolji rezultat, vrsta umjetnosti. Njegujući kožu prirodnim kremama, kožu činimo zdravijom i ljepšom. Sjetimo se slave snažnog podmlađujućeg sredstva  mađarske kraljice Elizabete. Lijek se temeljio na ulju ruzmarina. Ako je podmlađivao i liječio tada , zašto ne bi i sada!

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/svjetlana-katic-o-aromakozmetici-treba-podstaknuti-prirodni-nacin-funkcionisanja-koze/||claudebot