Čuvarkuća, čuva zdravlje

Objavljeno: 22. 2. 2015 u 12:14h

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvijek živuća”.

To je višegodišnja biljka iz porodice tustikovki. Karakterišu je debeli mesnati listovi puni vode te cvjetovi zvjezdastog oblika.

Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza.  Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego ljekovita biljka.

Neki od vas možda je se sjećaju kao biljke kojom su vas u djetinjstvu liječili kad su vas uši boljele. Da bi se riješili bolova u uhu, potrebno je uzeti nekoliko listova biljke čuvarkuća, prepoloviti ih i iscijediti dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Tekućinu ostaviti u uhu kratko vrijeme, te se okrenuti da izađe iz ušne šupljine. S vremenom će bol nestati.

Osim što je poznata u liječenju uhobolje, sok koji iscijedimo iz čuvarkuće odličan je u liječenju opekotina.

Obloga od svježe iscijeđenog soka čuvarkuće umiruje mjesto uboda insekata, poput osa, pčela ili komaraca. Ova biljka je dobra i za liječenje bradavica, sunčevih pjega, a poznato je da uspješno otklanja i kurje oči. Neka novija istraživanja daju naslutiti da je sok čuvarkuće blagotvoran na imunološki sistem čovjeka, a preventivno djeluje i protiv kancerogenih bolesti. Čuvarkuća je zahvalna biljka, bez ikakvih zahtjeva. Uspješno će rasti po krovovima kuća, stijenama te zidovima.

Ljekoviti sok

Listovi su debeli i sočni, a sok unutar listova je prava riznica zdravlja. Hemijski sastav ove biljke čine tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje te mravlja i jabučna kiselina. Sok sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se dobro bore protiv bakterija. Pomaže i kod psihičkih smetnji, strahova, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Pijte tri kašičice soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Smjesa s medom

U smjesi s medom uspješno liječi miome i ciste na materici te probleme sa štitnjačom. Djeluje detoksikacijski. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomiješajte ih s kilogramom meda, te staklenu teglu sa smjesom ostavite da stoji pet dana u frižideru. Teglu obložite folijom da je zaštitite od svjetlosti.

Uzimajte jednu kašičicu ujutro natašte i tokom dana jednu do dvije žlice.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/cuvarkuca-cuva-zdravlje/||claudebot