8 čestih problema sa stopalima i stručni savjeti za njihovo rješavanje

Objavljeno: 11. 10. 2014 u 15:26h

“Oči su ogledalo duše”, kaže stara istočnjačka poslovica, ali ako stvarno želite da vidite kakav je neko, pogledajte mu stopala. Međutim, da bi stopala predivno izgledala, nije dovoljno da ih samo njegujete.

Stopala

Morate voditi računa o njihovom zdravlju, posebno o kvalitetu obuće koju nosite. Donosimo osam čestih problema sa stopalima te kako da ih riješite na najbrži i najjednostavniji način.

Bol u stopalima

Najčešći razlog za pojavu bola u stopalima je neudobna obuća. Vodite računa da nosite kvalitetnu obuću. Takođe, da bi obuća bila što udobnija, bilo bi dobro da koristite uloške. Kad god ste u mogućnosti, radite vježbe istezanja za stopala, zglobove i listove. Poslije ovih vježbi, stopala će biti opuštenija i manje će boljeti.

Bolni žuljevi

Ako vam se pojavi žulj, nipošto ga nemojte probijati. Iako će se činiti da manje smeta, a i boli, probijeni žulj je podložniji infekcijama. Umjesto toga na njega nanesite antibakterijsku kremu i stavite zavoj. Svaki dan namažite i previjte stopalo. Za par dana žulj će nestati. Takođe, na njega možete i da stavite flaster kako biste izbjegli još veću iritaciju kože. U slučaju da je žulj velik i pun krvi, odmah se obratite doktoru.

Pretjerano znojenje stopala

Ono može dovesti, ne samo do neugodnog mirisa, nego i do pucanja i deformacije kože na stopalima, kao i do pojave gljivica. Da biste ovo spriječili, ujutro i uveče na stopala možete nanositi antiperspirant dezodorans.

Svrabež stopala

Kada se infekcija na stopalima razvije, javlja se neugodan svrbež. Kupka od sirćeta neće izliječiti infekciju, ali će ublažiti svrbež. Pomiješajte jedan dio sirćeta sa dva dijela vode i potopite stopala na pet minuta. Ipak, budite oprezni: ukoliko je na koži došlo do iritacije (ili ako imate ispucale pete ili stopala), najbolje bi bilo da ovaj korak preskočite i da se obratite doktoru.

Strah od raka kože

Ljeti većina žena ne nanosi zaštitnu kremu za sunčanje na stopala. To je velika greška, jer je koža na gornjem dijelu stopala veoma nježna i lako “izgori”. U zadnjih pet godina se povećao procenat pojave raka kože baš zbog prevelikog izlaganja suncu. Stoga, ljeti (ili kada god nosite otvorenu obuću) obavezno i na taj dio tijela nanosite kremu sa, minimalno, zaštitnim faktorom 30.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala između nožnih prstiju sa tendencijom da se proširi na cijelo stopalo i nokte, ako se na vrijeme ne počne liječiti. Najčešće se javlja kod sportista koji veći dio dana provode u patikama. Da biste spriječili da se infekcija razvije te ublažili postojaće simptome, svakodnevno na stopala nanosite kukuruzni skrob ili dječiji puder. Takođe, izbjegavajte da hodate bosi ili u ljetnoj obući po javnim toaletima, bazenima ili svlačionicama, kako biste smanjili rizik od ponovnog nastajanja infekcije.

Neugodan miris

Nakon što se izujete, obuću ostavite na vazduhu, da se provjetri. Na ovaj način ćete uništiti bakterije koje su nastale tokom nošenja. Ako niste u mogućnosti da to učinite, pokušajte da dva dana uzastopno ne nosite istu obuću.

Bol u stopalima kod djece

Često se desi da djeca u toku odrastanja, a posebno ona koja su fizički aktivna, počnu da se žale na bol u stopalima, a najčešće u peti. Postoje dva rješenja za ovaj problem, a to su: kvalitetna obuća i masaža stopala. Ako se i nakon toga bol nastavi, potražite pomoć pedijatra.

Izvor: Minimagazin

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/8-cestih-problema-sa-stopalima-i-strucni-savjeti-za-njihovo-rjesavanje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot