“Začinite” najzdravije piće: Pet dodataka za vodu sa ukusom!

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 12:55h

Najčešće pijete običnu vodu? Dobra je za zdravlje, uvijek pri ruci, ali vam je već pomalo dosadila? Donosimo vam savjete uz koje možete vodi dodati novi ukus, ali i dalje zadržati sve zdravstvene prednosti!

voda

Voda je neophodna za zdravlje organizma. Prenosi nutrijente i kiseonik u naše ćelije i štiti vitalne organe. Regulirše tjelesnu temperaturu, metabolizam i ključna je za detoksikaciju organizma. Iako je važna i neizostavljiva, voda kao piće može biti “dosadna”, posebno u poređenju s gaziranim napicima, alkoholnim pićima ili voćnim sokovima.

Međutim unos potrebne dnevne količine vode ne mora da bude dio dosadne rutine. Ovo piće možete osvježiti uz naših pet jednostavnih i zdravih ideja. Saznajte s čime se voda odlično slaže!

Citrusi

Voda se često servira s kriškom limuna, ali možete dodati i drugo citrusno voće. Narandža, limeta i grejp takođe osvježavaju organizam i podstiču varenje te obiluju vitaminom C. Poznat je i njihov pozitivan efekat u smanjenju umora, pa je voda osvježena kriškom citrusnog voća odlična za razbuđivanje!

Svježe začinsko bilje

Svježu nanu ili matičnjak-limunovu travu možete ubrati u bašti, ako je imate, ili kupiti u obližnjoj prodavnici. Pomažu rad probave, smanjuju mučninu i glavobolje te su korisne kod neprijatnog zadaha. Isprobajte više vrsta svježeg bilja kako biste otkrili šta vam najbolje odgovara.

Voće i povrće

Napunite bokal vodom i dodajte kockice jabuke, zelene i ili narandžaste dinje, čak možete dodati na kriške naseckan, oljušten, krastavac. Ne samo da voda izgleda lijepo, već ima i prijatan ukus. Ako želite dodatno da pojačate ukus, možete dodati i neke od svježih začinskih biljaka (koje smo već ranije spomenuli).

Kesica biljnog čaja

Ledeni čaj vjerovatno pijete kada vam je potrebno osvježenje. Zdravija varijanta ledenog čaja znači izostavljanje šećera, koji se uobičajeno dodaje u ovo piće. Posebno su ukusni čajevi od jagode ili bobičastog voća te od mente. Međutim, i čajevi poput jabuke i cimeta te narandže i đumbira takođe su jako ukusni kada su hladni. Jednostavno skuvajte čaj po izboru te pustite da se ohladi. Možete dodati krišku ili dvije limuna ili svježeg đumbira. Ako baš morate dodati šećer, probajte s javorovim sirupom umjesto šećera. Jednostavno se rastvara i u toplim i hladnim pićima, a organizam ga lakše vari. Biljni čaj držite u frižideru do serviranja, piše Ordinacija.

Mjehurići

Gazirana bezalkoholna pića sastavni su dio svakodnevice, pa nam je takvih osvježenja teško da se odreknemo kada su u pitanju zdravije životne navike. Evo šta vam predlažemo! Sljedeći put kupite samo mineralnu vodu, koja se odlično slaže s nekoliko kriški limuna, ili par kapi soka od limete. Takođe, običan ukus mineralne vode popravićete kombinovanjem svježeg soka od voća, poput kajsije ili manga te šest puta većom količinom mineralne vode.

Izvor: S media

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zacinite-najzdravije-pice-pet-dodataka-za-vodu-sa-ukusom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])