Sedam načina da sačuvate blistav osmijeh

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 12:45h

Ako niste od onih koji rado posjećuju zubara, već trpite bol samo da biste izbjegli stomatološku bušilicu, onda makar pročitajte savjete kako da pravilno vodite računa o oralnoj higijeni.

zdrav osmijeh

Pravilno pranje zuba

Većina zube pere kraće od minut, što uopšte nije dovoljno. Idealno bi bilo da pranje traje barem dva minuta i to dva puta dnevno, ukoliko niste u prilici da se pozabavite njihovom higijenom poslije svakog obroka. Četkicu mijenjajte na tri mjeseca.

Redovni pregledi štite od ozbiljnih bolesti

Iako posjeta zubaru nikom nije prijatna, bilo bi dobro da zakažete pregled čim primijetite i najmanje promjene. Rak usta postao je jedan od najsmrtonosnijih, a prevencijom možete spriječiti ozbiljne probleme.

Ne iscrpljujte se vježbanjem

Iscrpljujuće vježbe mogu da dovedu do dehidratacije i smanjene zaštitne uloge pljuvačke u vašim ustima. Zbog toga se lakše može javiti karijes ili neka infekcija. Takođe, mnoga gazirana i energetska pića su nekontrolisani izvor šećera i kiselina koje smetaju zubima. Najbolji izbor za piće je obična voda.

Krvarenje desni

Ako vam desni krvare često, to je znak da imate problem. Velika je vjerovatnoća da imate neku infekciju, što može da se proširi i na druge dijelove tijela. Najbolje je da vas pregleda doktor, a vi treba da razmislite o načinu podizanja imuniteta.

Birajte paste sa abrazivima

Blagi abrazivi koji se nalaze u pojedinim pastama za zube su poželjan sastojak – uklanjaju fleke, kamenac, izbeljuju i poliraju zube.

Karijes ne nastaje samo od šećera

Izbacivanje slatkiša iz kuće neće trajno riješiti problem karijesa – balansirana ishrana je ključ blistavog osmijeha. Smanjite unos kiselina, birajte zdrave, svježe namirnice, izbjegavajte prerađevine i toplu ili pretjerano hladnu hranu.

Pregledajte jezik

Izgled vašeg jezika može da otkrije zanimljive činjenice o vašem organizmu. Ako je veoma crvene boje može da indikuje probleme sa srcem ili tiroidnom žlijezdom. Jezik sa smeđe-zelenim tačkama ukazuje na oštećenje jetre, a ako je braonkasto-sive boje imate, najvjerovatnije, problem sa varenjem.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sedam-nacina-da-sacuvate-blistav-osmijeh/||claudebot