Saznajte gdje griješite: Pet mitova o liječenju boljki za koje ste sigurno čuli

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 09:20h

Ukoliko vam krvari nos – zabacite glavu unazad, a ako progutate otrov – najbolje je izazvati povraćanje…

vrat

Da li su ovi savjeti najbolji ili nam ipak i oni mogu naškoditi?

1. Krvarite li iz nosa ne zabacujte glavu unazad

U slučaju krvarenja iz nosa većinu ljudi ćete vidjeti kako automatski zabacuju glavu unazad pokušavajući da zaustave potok krvi koji im se izliva po omiljenoj majici. Međutim, zabacivanje glave i nije najpametnije rješenje budući da se na taj način krv sliva niz grlo i završava u želucu što može izazvati iritaciju i povraćanje. Umjesto toga, većina ljekara preporučuje da sjednete, zatvorite nos i nagnete se naprijed. Tako ćete spriječiti slivanje krvi u želudac, ali i po odjeći. Dodajmo tu i još jedan savjet naših baka: kada nagnete glavu prema naprijed stavite na vrat hladan oblog, to će suziti krvne sudove zbog čega će se krvarenje brže zaustaviti.

2. U slučaju trovanja ne pokušavajte da izazovete povraćanje

Ako ste progutali neku otrovnu supstancu vjerovatno vam je prvi nagon da to isto pokušate da izbacite iz sebe. Međutim to bi moglo da bude još opasnije od samog unošenja otrova u organizam jer je većina otrova prema bazi kiselog ili alkalnog sastava zbog čega bi po povratku kroz probavni trakt mogla znatno da opeče vaš jednjak i grlo. Koliko god bizarno zvuči, za prvu ruku je možda najbolje da otrov ostane u vašem želucu koji ionako živi u kiselom okruženju. A s obzirom da postoji veliki broj različitih otrova ne postoji univerzalan recept za prvu pomoć u ovakvoj situaciji. Zato jednu stvar treba imati na umu, odmah po unošenju otrova zvati ljekara i tačno reći kakav je otrov ušao u vaš organizam kako bi što prije mogli da vam pomognu.

3. Hladan tuš vas neće riješiti mamurluka

Buđenje nakon burne noći mnogima zna da bude propraćeno opakom glavoboljom, žeđi, bolovima u želucu i generalno jadnim stanjem tijela i duha. Da, govorimo o mamurluku, ako ste do sada pokušavali da ga se riješite hladnim tušem možda je vrijeme da nađete novi recept za liječenje. Hladna voda ne samo da ne poništava uticaj alkohola na vaš organizam, nego vam u tom stanju može ozbiljno naškoditi i dovesti vaše tijelo do pretjeranog hlađenja. Šta uraditi umjesto toga? Iako postoji čitav niz različitih narodnih lijekova za mamurluk, siguran je samo jedan recept – piti puno vode, odspavati i dati organizmu vremena da se oporavi

4. Opekotinu ne tretirati hladnim oblogom

Opekotine kod kuće možete zadobiti na nekoliko različitih načina. I šta vam u tom trenu prvo padne na pamet? Tretirati opekotinu nečim hladnim kako bi umanjili bol. Možda ćete posegnuti za kockicom leda ili nekim smrznutim povrćem iz svog zamrzivača, ali ljekari tvrde kako je to najgore što možete da uradite. I istraživanja su pokazala kako led na opekotini može izazvati pogoršanje rane i na nju dodati još smrzotinu. Šta preporučuju ljekari? Opekotinu možete staviti na kratko pod ne previše hladnu vodu kako bi momentalno umanjili bol, potom je treba prekriti sterilnom gazom, a smatrate li da je opekotina višeg stepena obratite se ljekaru.

5. U slučaju da vas opeče meduza ne treba vam ničija mokraća

Iako je ovo vjerovanje široko rašireno, u slučaju da vas opeče meduza ne morate nikoga moliti da vam se popiški po opekotini. Naime, otrov iz pipaka meduza aktivira svježa voda, a ljudska mokraća većinski je sastavljena upravo od svježe vode. Zato će mokraća na meduzinoj opekotini izazvati još veći bol. Ljekari zato savjetuju da se takva opekotina za početak tretira slanom vodom, a za olakšanje bola na nju se može staviti nešto toplo (pod uslovom da to nije mokraća), piše Dnevnik.

Izvor: S media

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/saznajte-gdje-grijesite-pet-mitova-o-lijecenju-boljki-za-koje-ste-sigurno-culi/||claudebot