Znate li zašto se Srbi ljube tri puta i šta to znači?

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 2. 10. 2016

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava među srpskim narodom zaživjelo je tek tokom posljednjih decenija dvadesetog vijeka.

Osnovno razumijevanje značenja ovoga pozdrava  u hrišćanskom svijetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu.

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavjete nacionalne časti, a ono glasi:

Kad se duže vrijeme nisu vidjeli, Srbi se ljube tri puta, a onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti.

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrijednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čovjeka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavnim precima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Tri prsta ka nebu

Drugi srpski karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Ovaj način pozdrava javlja se za vrijeme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vijekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama.

Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dva puta kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i dio svog identiteta. U toj mjeri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pjevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želio da poruči.

Izvor: Pressrs.ba

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?