Zanimljivosti koje možda niste znali

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 2. 5. 2016

Evo nekoliko zanimljivosti koje će vas potpuno oduševiti!

U drevnoj Kini ljekari su dobijali naknadu za svoje usluge samo ako bi pacijent ozdravio.

Najveća baterija na svijetu ima 1300 tona, koja za 15 minuta isporuči 27 megavati struje služi kao glavni izvor energije za potrebe 90 000 stanovnika Aljaske.

Reč sinagoga potiče iz grčkog jezika i znači „okupljanje”, a Jevreji na grčkom govornom području i prije dva milenijuma koristili su je u značenju koje i danas ima, za mjesto na kome se Jevreji mole i proučavaju svoju veru.

„Nanosquilla Decemspinosa“, ljuskar sličan škampima, nađen u blizini obala Paname, kreće se po tlu tako što pravi kolutove unazad.

Ako se kip neke osobe na konju nalazi u parku, a konj ima obe prednje noge u vazduhu, osoba je poginula u borbi. Ako je konju podignuta samo jedna prednja noga, osoba je umrla od rana zadobijenih u borbi. Ako su konju sve četiri noge na zemlji, osoba je umrla prirodnom smrću.

Glavni grad Jordana bio je 200. godine naše ere nazvan Filadelfija u čast egipatskog vladara Ptolomeja I Filadelfa.

Jedna vrsta antilope (Sintatunga) može spavati pod vodom.

Svakodnevno svaki muškarac proizvede oko 300 miliona polnih ćelija. Kada bi svaki spermić bio pogodak, čitavu svjetsku populaciju mogla bi da naprave 23 čovjeka.

Kada je mjesec tačno iznad Vas, Vaša težina je nešto malo manja nego obično.

Najstariji grad u Francuskoj je Marsej. Osnovali su ga Grci oko 600. godine stare ere.

Psi i ljudi su jedine životinje koje imaju prostatu.

Od svih životinja ris ima najoštriji sluh; i u najdubljem snu čuje najslabiji šum, čak i kada dolazi iz daljine. Ova zvijer čuje tako dobro zahvaljujući ‘četkicama’ na vrhovima ušiju koje joj služe kao neka vrsta antene.

Osušene banane četiri puta su hranljivije od svježih.

Prvi grad na svijetu koji je dostigao milion stanovnika bio je Rim, 133. godine prije nove ere. London je milionitog stanovnika dobio tek 1810, a Njujork 1875. godine. Danas u svijetu ima oko 300 gradova sa više od milion stanovnika.

Pomnožite li 111,111.111 sa 111,111.111 dobićete broj 12,345.678.987.654.321.

Izvor: banjalucanke.com

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?