Mit ili istina?

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 1. 1. 2013

Svi mi znamo priču o Djedu Mrazu. On živi na Sjevernom polu, zajedno sa svojom suprugom, vilenjacima i letećim jelenima. Vilenjaci mu pomažu da obradi zahtjeve sve djece koja mu pišu pisma svake godine tražeći igračke i druge poklone. Oni mu takođe pomažu da utvrdi da li su ta djeca bila dobra ili ne, da ispuni želje sve dobre djece i da napravi igračke koje su tražili.

Deda MrazNa Badnje veče, Djed Mraz oblači svoje čuveno crveno odijelo, stavlja sve igračke u svoje sanke koje vuku devet letećih jelena. Crveni nos jelena, po imenu Rudolf, djeluje kao pokazatelj pravca.

Djed Mraz parkira svoje sanke na krovove domaćinstava, pronalazi odgovarajući poklon i spušta se niz dimnjak kako bi djeci dostavio iznenađenja. On ovo sve obavlja tokom jedne večeri!

Postoje neke stvari zbog kojih sumnjamo da je Djed Mraz živ, a evo par razloga koji opravdavaju naše sumnje:

– Niko nikad nije vidio letećeg jelena, osim Djeda Mraza, gospođe Mraza i vilenjaka. Međutim, pošto postoji više od 300 000 nekategorisanih vrsta živih organizama, možda je moguće da su leteći jeleni jedni od njih.

– Na svijetu postoji, otprilike, 2 milijarde djece. Pod pretpostavkom da Djed Mraz posjećuje samo djecu hrišćanske vjere, taj broj je smanjen na 15% gore navedene cifre. To znači da Djed Mraz tokom jedne noći treba obići 300 miliona djece, što sigurno predstavlja ogroman posao, pa čak i za ljubaznog Djeda Mraza.

– Pretpostavimo da troje djece živi u svakom domaćinstvu, te da je najmanje jedno od njih dobro. Dakle, Djed Mraz mora posjetiti 100 miliona domova tokom jedne noći.

– Pretpostavimo da Djed Mraz počinje dijeliti poklone od 17 časova do ponoći. Pošto se zemlja okreće i pošto postoje različite vremenske zone, možemo reći da Djed Mraz ima 31 sat da završi posao, što znači da on putuje od istoka ka zapadu kako bi iskoristio ove razlike u vremenu. To znači da Djed Mraz mora posjetiti 896 domova u sekundi, kako bi dostavio poklone u 100 miliona domaćinstava!

– Dakle, Djedu Mrazu ostaje jedan hiljaditi dio sekunde kako bi parkirao svoje sanke, pronašao odgovarajući poklon, spustio se niz dimnjak, vratio se u svoje sanke i nastavio svoj posao.

– Čak i ako pretpostavimo da su sva domaćinstva ravnomjerno raspoređena po zemlji, Djed Mraz mora preći 120,8 miliona km za 31 sat, odnosno putovati brzinom od 1.046 km u sekundi.

– A kako sve te igračke stanu na sanke Djeda Mraza? U prosjeku, svaka igračka je teška oko 900 grama, što znači da je teret nešto veći od 312.000 tona. Na tlu, normalan jelen ne može vući više od 137 kg, a recimo da leteći jelen može podnijeti teret od 1 360 kg. To znači da bi Djed Mraz trebao oko 214.000 jelena da pokrene sanke.

– Kad bi Djed Mraz putovao 1.046 km u sekundi, u zraku, zajedno sa poklonima teskim 312.000 tona, stvorilo bi se ogromno trenje, a Djed Mraz i njegovi jeleni bi se zapalili, baš kao i meteori koji povremeno uđu u zemljinu atmosferu.

Dakle, možemo sa sigurnošću zaključiti da Djed Mraz nikad nije postojao.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?