Ko najviše konzumira alkohol na Balkanu?

Objavljeno: 18. 5. 2017

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH, a najviše građani Srbije, koji popiju više od 12,5 litara alkohola godišnje po osobi, što ih svrstava u balkanske rekordere.

Ako gledamo na evropskom nivou Turci konzumiraju najmanje alkohola, zatim slijede BIH, Makeodnija, Malta i Italija.

Na Balkanu redoslijed je sljedeći: Srbi piju najviše, zatim iza njih slijede Hrvati, a najmanje stanovnici Albanije, BiH i Makedonije.

Srbija zajedno sa Portugalom spada i u kategoriju zemalja gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola, piše avaz.ba.

Nakon ovih evropskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Belgije, Švajcarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Letonije i Hrvatske.

Posmatrano na globalnom nivou, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i srednje Evrope, kao i Rusija gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, navodi se u istraživanju SZO.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi