Rijedak fenomen u Egiptu: Ramzesa obasjalo sunce (Video)

Objavljeno: 22. 10. 2017 u 12:08h

Kip faraona Ramzesa II smještenog u hramu Abu Simbel, u egipatskom gradu Asuan, danas je obasjalo sunce, što se dešava samo dva puta godišnje.

Ovo astronomsko čudo dešava se 22. oktobra (dana kada se smatra da je faraon rođen) i 22. februara (dana kada je krunisan) i traje oko 20 minuta.

Brojni domaći i strani turisti jutros su se okupili kako bi prisustvovali fenomenu prodiranja sunčevih zraka duboko u hram i obasjavanje kipova faraona Ramzesa II, kao i kipove Amona i Raa, dok četvrti kip Ptaha ostaje uvijek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog svijeta.

Abu Simbel je hram na lijevoj obali Nila, a naziva se i Velikim hramom Ramzesa II i na listi je UNESCO-ve svjetske baštine.

Hram je isklesan unutar brda 60 metara i čudo je egipatskog graditeljstva jer je njegova orijentacija tako savršeno izračunata da sunčeve zrake samo dvaput godišnje prodiru kroz cijeli hram do kipova i osvijetle lica trojice.

Stoljećima je hram bio zatrpan pijeskom, a otkriven je 1813.

https://www.youtube.com/watch?v=LIn24MLkW3Q

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/rijedak-fenomen-u-egiptu-ramzesa-obasjalo-sunce-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])