Astronomi napravili najdetaljniji snimak zvijezde ikada (Video)

Objavljeno: 26. 8. 2017 u 15:04h

Astronomi su zahvaljujući velikom teleskopu u Evropskoj južnoj opservatoriji u Čileu uspjeli da zabilježe najnapredniju sliku jedne strane zvijezde ikada.

Riječ je o Anteresu, crvenom superdžinu, petnaestoj najsjajnijoj zvijezdi na nebu udaljenoj od Sunca 604 svjetlosne godine.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije ove neobične zvijezde, a opservatorija je objavila i video-snimak u kome navodi više detalja o samoj zvijezdi i ostalim sprovedenim istraživanjima. Po boju i sjaju, Antares podsjeća na Mars i moguće je vidjeti je golim okom, čini sazvježđe Škorpija.

Ima 15 puta veću masu od Sunca i zadivljujuće je kako njen sjaj vidimo sa Zemlje sa tolike udaljenosti. Kada bi se nalazila na ivici našeg solarnog sistema, njeni površinski slojevi dodirivali bi Mars.

Nažalost, Antares ulazi u završnu fazu svog životnog vijeka, što znači da će uskoro doći do supernove, zvjezdane eksplozije koja izbacuje ogromnu energiju za izuzetno kratak vremenski period. Sjaj supernove prije eksplozije se poveća više miliona puta u odnosu na sjaj tokom njenog života.

Poslije eksplozije, sjaj postepeno opada tokom nedjelja ili mjeseci. Zvijezda će na kraju izgubiti na masi, fenomen koji je za naučnike ostao misterija. Ipak, postoji nada da će se o ovom fenomenu više saznati tokom procesa raspadanja mjerenjem emisiju gasova, piše Indy100.

“Način na koji zvijezda poput Antaresa nevjerovatnom brzinom gubi masu u svojoj posljednjoj fazi misterija je koja postoji više od pola vijeka”, ističe Kejči Onaka.

Interferometar veoma velikog teleskopa može direktno da mjeri kretanje gasova u produženoj atmosferi Antaresa što je presudni korak ka razjašnjenju ovog problema.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/astronomi-napravili-najdetaljniji-snimak-zvijezde-ikada-video/||claudebot