Top 8 mitskih čudovišta! (Foto)

Objavljeno: 11. 8. 2017 u 10:23h

Gledaoci serije “Game of Thrones” možda su se dodatno zainteresovali za zmajeve, i svi bi htjeli da je divni, nježni jednorog stvaran. Avaj, nije.

Zanimljivo je zaviriti u istoriju mitskih bića i otkriti gdje su nastala ti čudni izmišljeni stvorovi. Jednorog, na primjer, u Kini, a zmaj u Velsu.

Mnogi od njih, iako izmišljeni, ipak imaju korijene u stvarnosti.

Legenda o grofu Drakuli, recimo, strašnom vampiru za koga se vjeruje da je živio u Transilvaniji u Rumuniji, zasnovana je na istorijskoj ličnosti koja je vladala regionom u 15. vijeku i zvala se Vlad III (Vlad Cepeš Drakula). Vlad je zaista bio žedan krvi, piše britanski tabloid “Daily Mail”.

Slijedi lista mitoloških bića koja će vam otkriti porijeklo i zanimljive priče o čudovištima, uključujući i ono iz Loh Nesa, sjevernoameričkog bigfuta i naravno, našeg Drekavca!

Jednorog, Kina

Jednorozi su igrali centrlanu ulogu u kineskoj mitologiji. U petom vijeku prije nove ere prvi put se pominje stvorenje nazvano “kilin”. Od tada, misteriozno biće sa jednim rogom se pojavilo u mnogim kineskim istorijskim spisima i umjetničkim delima, a jedan car je čak tvrdio da je uhvatio kilina 122. godine prije nove ere.

U kineskoj mitologiji, kilin je imao glas kao hiljadu zvona i zračio je jarkim bojama. Izbjegavao je borbu po svaku cijenu i hodao tako meko na svojim kopitima da nije ispuštao zvuke. Njegov rog bio je dugačak 3,65 metara. Kilin je Kinezima bio veoma značajan u stara vremena, a i danas je. Smatra se bićem ogromne snage i mudrosti koje pokazuje u izuzetnim prilikama. Legenda kaže da se kilin pojavljivao kada pred rođenje i smrt velikog vođe ili kada je vladar vladao u mirno i bogato vrijeme.

Bigfut, Sjeverna Amerika

Ovaj zagonetni polučovjek polumajmun je redovno “viđan” širom Sjeverne Amerike tokom posljednjih 200 godina, ili bar tako tvrde ljudi, iako se prvi put pominje još 986. godine naše ere. Uprkos čestim “viđanjima”, naučnici ne prihvataju njegovo postojanje i tvrde da riječ o mješavini folklora, pogrešnog prepoznavanja i mita. Ako se zateknete u Oregonu, dobra vijest je da je taj kraj poznat po čestim “suretima” sa bigfutom, toliko čestim da je put 224 u Oregonu nazvan Oregon bigfut autoput.

Jeti, Himalaji

Priče o jetiju su toliko usađene u himalajski folklor da su više puta pokrenuta prava naučna istraživanja koja je trebalo da utvrde istinu o “čovjeku medvjedu”. Do danas nema konačnog odgovora. Nikada nije bilo dokaza koji bi potvrdili postojanje jetija, ali mnogi ljudi tvrde da su ga vidjeli u Nepalu, u Butanu, na Tibetu i u Indiji, ali i sjeverno odatle, čak u Mongoliji, dok je nedavno “viđen” na skijalištu u Formigalu u sjeveroistočnoj Španiji. Istina je da su mnogi cijenjeni planinari i alpinisti, poput Edmunda Hilarija i Tenzinga Norgaja, tvrdili da su vidjeli velike i neobjašnjive tragove u snijegu. Hilari je bio toliko ubijeđen u ono što je vidio da je kasnije pokrenuo ekspediciju čiji je cilj bila potraga za jetijem. Posljednji obrt u ovoj dugoj i fascinantnoj priči jesu rezultati DNK testova koje je obavio britanski naučnik Brajan Sajks. On je ispitivao dlake dve nepoznate životinje otkrivene na Himalajima. Rezultati su pokazali da su se uzorci 100 odsto poklopili sa uzorkom vilice davno umrlog polarnog medvjeda, pronađene na Svalbardu u Norveškoj. Naučnici vjeruju da bi ta stvorenja mogla da budu mješanci polarnog i mrkog medveda, što bi objasnilo zašto jeti hoda uspravno.

Vampiri, Rumunija

Mnogi misle da je Transilvanija izmišljeno mjesto, ali ta planinska oblast u centralnoj Rumuniji je stvarna i pitoreskna. Čuveni zamak Bran u Transilvaniji je velika turistička atrakcija, a pisac knjige “Drakula” iz 1897. godine, Brem Stoker, nikada nije bio u Rumuniji. On je dvorac učinio domom glavnog lika u knjizi, što je Transilvaniji dalo status svjetske prijestonice vampira. Grof Vlad III bio je stvarna ličnost i surovo je kažnjavao neprijatelje. Njegov omiljeni način egzekucije bio je nabijanje na kolac. To je bio sadistički metod likvidiranja neprijatelja ali i način psihološke borbe protiv moćnijih dušmana. Kada je turski sultan Mehmed II osvojio Vlašku, region kojim je upravljao Vlad, našao je samo istrulile ostatke turskih zarobljenika nabijenih na kolac. To je bio način kojim je Vlad zastrašivao i odvraćao brojčano mnogo nadmoćnije neprijatelje. Neki istoričari tvrdili da je Vlad lično pio ljudsku krv, ali izgleda da te tvrdnje nisu tačne. Ipak, njemačka pjesma iz 15. vijeka opisuje kako je Vlad prije jela volio da pere ruke u krvi svojih žrtava.

Čudovište iz Loh Nesa, Škotska

Čudovište iz Loh Nesa, poznato i kao Nesi, jednu od najvećih tajni britanskih narodnih vjerovanja, avanturisti traže gotovo 100 godina. Priču je zavrteo lokalni novinar 1933. godine i za samo nedjelju dana čudovište je bilo glavna vest širom svijeta, a interesovanje je bilo ogromno. Mnogi su pohrili da fotografišu tajanstveno biće ili da ga ulove. Interesovanje je bilo toliko da je podstaklo državnog sekretara za Škotsku da lokalnoj policiji naredi da spriječi napade na čudovište. Pošto nekoliko foto-aparata sa objektivima za snimanje na daljinu nije ništa zabilježilo, pa se senzacija brzo premjestila u folklor. Danas i sami možete da odete i čekate da vidite Nesi i to na brodiću opremljenom sonarom koji povećava mogućnost da pronađete čudovište. Jezero Loh Nes je toliko veliko da u njega može da stane više vode nego u sva jezera u Engleskoj i Velsu zajedno.

Crveni zmaj, Vels

Svaki obožavalac “Igre prestola” je postao privržen ovim stvorenjima. Crveni zmaj je u velškom folkloru odigrao tako značajnu ulogu da je dobio i mesto na zastavi. Jedna legenda kaže da je zmaj bio na ratnim zastavama kralja Artura i drugih starih keltskih vođa u kasnom petom vijeku i ranom šestom vijeku. Druga fascinantna priča kaže da se crveni zmaj borio protiv napada bijelog zmaja, ali su njihovi krici bili toliko glasni da su životinje krepale, a biljke postale neplodne. Stoga je kralj odlučio da iskopa jamu u centru Britanije, napuni je medovinom i pokrije platnom. Zmajevi su pili medovinu i upali u jamu, a zarobio ih je kralj u Dinasu Emrisu u Snoudoniji, umotane u platno.

Ningen, Antartik

Izvještaji sa japanskih brodova za “istraživanje kitova” iz 1990-tih prvi su nagovjestili mogućnost postojanja velikog, potpuno bijelog humanoidnog stvora u vodama oko Antarktika. Veličina bića bila je između 20 metara i 30 metara i kružile su glasine da je imalo dijelove tijela nalik ljudskim, poput ruku, nogu i čak pet prstiju. Japanska riječ “ningen” znači “čovjek”. Najozbiljniji kandidati za ovu zabunu su beluga kitovi, koji žive u tim vodama.

Drekavac, Balkan

Drekаvаc je, prema narodnom predanju, mаlo, dlаkаvo stvorenje, slično životinji, koje neprestаno gаzi nа sopstveno krzno, а potom urlа mješаvinom dječijeg plаčа i vučjeg zаvijаnjа. Nаjčešće se šetа po grobljimа, а žrtve dаvi u snu.

Drekаvci nаpаdаju ljude koji se kаsno u noći zаteknu u blizini grobljа ili šume, tаko što im skoče nа leđа i tjerаju ih dа hodаju cijelu noć, do prvih petlovа. Ukoliko se žrtvа ne povinuje zаhtjevimа drekаvcа biće izgrebаnа i počupаnа ogromnim kаndžаmа ovog mitskog bićа.

Vjerovanje o postojanju ovog bića je rašireno među stanovnicima Srbije, BiH i Crne Gore, a godišnje se pojavi barem jedan medijski izvještaj o njegovom pojavljivanju.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/top-8-mitskih-cudovista-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot