Kako su Rusi izbušili najdublju rupu na svijetu? (Video)

Objavljeno: 7. 8. 2017 u 12:57h

Period Hladnog rata bio je vrijeme ubrzanog naoružavanja, ali i napretka nauke, pa čak i onih grana koje nisu nužno bile povezane s vojnom industrijom. SSSR je početkom 1970. godine odobrio plan za bušenje u dubinu Zemlje bez određenog cilja.

Plan je bio da se buši koliko god je to moguće. Za lokaciju je odabrano poluostrvo Kola, a pomoću ovog eksperimenta ruski naučnici su željeli da dobiju uvid u uslove koji preovlađuju u ogromnim dubinama, kakav je hemijski sastav tla, kakve su njegove fizičke osobine i kakva je temperatura.

Kako bi u tome uspjeli, Rusi su izmislili i konstruisali brojne alate i instrumente, ne samo za bušenje rupe već i za podmazivanje bušilice i mjerenje na tolikim dubinama.

Najdublja rupa koju su uspjeli da izbuše iznosila je 12,262 metra, a to je do 2008. godine ostala najdublja bušotina koja se pripisuje čovjeku budući da je dublja i od Tihog okeana.

Rusi ipak nisu bili zadovoljni. Njihov cilj je bio da izbuše rupu od čak 15 kilometara do kraja 1993. godine, a spriječile su ih paklene temperature.

Na dubini od 12km naučnici su očekivali temperaturu od 100 stepeni Celzijusa, a ona je bila 80 stepeni viša. Na osnovu tih podataka Rusi su procijenili da je temperatura na 15 kilometara barem 300 stepeni što bi značilo da njihova mehanizacija ne bi radila i da bi se istopila poput plastike.

Osim temperature iznenadilo ih je otkriće vode na dubinama za koje se smatralo da su potpuno suve, kao i otkriće mikroskopski sićušnik fosila na čak 6,7km.

Bušenja su se u različitim oblicima nastavila sve do 2005. godine, a istraživanja su prestala 2008. godine kada je cijeli kompleks napušten. Iako se radi o fantastičnom dostignuću činjenica je da je 12km tek trećina Baltičkog štita debelog otprilike 35 kilometara.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kako-su-rusi-izbusili-najdublju-rupu-na-svijetu-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot