Čitanje smanjuje stres

Objavljeno: 7. 8. 2017 u 16:09h

Zvonjava mobilnog telefona, emailovi, kupovina sitnica u posljednji trenutak, spremanje za put proganjaju nas i danima nakon što smo već doputovali na odmor.

Za potpunu opuštenost nije više dovoljan odmor od posla, a ponekad ni lijepo plavo more i zrake sunca, ali za to može poslužiti knjiga. U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Saseks pokazalo se kako čitanje smanjuje nivo stresa za 68 posto, ispijanje kafe ili čaja za 54 posto, šetnja za 42, a videoigrice za 21 posto.

“Izgubiti se u knjizi ultimativan je način relaksacije”, zaključio je voditelj istraživanja, neuropsiholog dr David Levis.

“To je posebno korisno naglasiti u nestabilnim ekonomskim vremenima, kada svaki čovjek žudi za određenim bijegom. Uopće nije važno kakvu literaturu čitate. Lutajući knjigom, dok istražujete svijet autorove mašte, na trenutak zaboravljate sve svoje brige i probleme”, objašnjava Levis.

Međutim, knjiga ne godi ljudima samo zato što nudi bijeg od stvarnosti. Naprotiv, ona na svojim stranicama mnogima daje potvrdu, rješenje, inspiraciju.

Prisjetite se samo u koliko ste tuđih rečenica pronašli sebe, doživjeli deža vi, ili, pak, čitali o nekom gradu, a zatim sasvim slučajno dobili priliku posjetiti ga. Između knjige i čitaoca postoji neka neobična veza koja, ako se njeguje, omogućava posebne trenutke.

Izgovora za nečitanje ljeti nema. Neka vam ovo ljeto protekne u ljubavi, smijehu, putovanju i univerzalnim znanjima.

Šta čitati ovog ljeta:

  • “Knjiga o Baltimorcima”, Žoel Diker
    • Saznajte šta se dogodilo Markusu Goldmanu prije “Istine o slučaju Harija Keberta”.
  • “Mora da je ovo to mjesto”, Megi O'Farel
    • Intimna pripovijest o ljudima koje ostavljamo za sobom i onim što postajemo dok tragamo za svojim mjestom u svijetu. Najuži izbor za nagradu “Kosta”.
  • “Jedan u milion”, Monika Vud
    • Divna, nesvakidašnja priča o osobenjacima različitih generacija… duhovita i puna nade.
  • “Iskričavi cijanid”, Agata Kristi
    • Iako ovaj slučaj neće riješiti ni Herkul Poaro, ni gospođica Marpl, već pukovnik Rejs, “Iskričavi cijanid” spada među najintrigantnije misterije Agate Kristi.
  • “Sudbine plešu tango”, Mladen Stevanović
    • Roman o potisnutim željama i bračnim iluzijama

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/citanje-smanjuje-stres/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot