Osmislili kako da rashlade domove bez klime! (Video)

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 12:46h

Ljudi iz siromašnih dijelova svijeta smislili su način da rashlade svoje domove bez klima uređaja.

Oni su osmislili sistem hlađenja koji se postavlja na prozore baraka i koji može da smanji temperaturu u prostorijama za čak 12 stepeni.

Za izradu je potrebna ploča od čvrstog kartona i plastične flaše. Na kartonu se naprave rupe veličine grla flaše, a onda se flašama odsiječe dno. Boce se jedna po jedna umetnu u rupe, i pričvrste odsječenim čepovima. Kada se postave sve boce, kartonska ploča se postavi ispred prozora i vrata. Do hlađenja dolazi istog trenutka kad ploča prekrije otvore prostorije.

Vruć vazduh ulazi u flaše spolja, a hladniji ulazi u prostoriju, kroz uži vrat boce. Princip je sličan kao kada izdišete topli dah u ruku. Ako su usta širom otvorena, vazduh je vruć, a ako sakupite usta zrak koji izdišete je hladniji.

Za sve one spretnih ruku, ovo je dobar način reciklaže plastike i hlađenja prostorije.

Pogledajte kako ovaj sistem funkcioniše!

https://youtu.be/oSbZWNk84F4

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/osmislili-kako-da-rashlade-domove-bez-klime-video/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot