Japansko ostrvo bez žena je izuzetna vrijednost čovječanstva

Objavljeno: 9. 7. 2017 u 16:56h

Malo ostrvo Okinošima, jedno od najsvetijih mjesta u Japanu, predstavlja “izuzetnu univerzalnu vrijednost” za čovječanstvo, čak iako je ženama zabranjen pristup, sopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu (UNESKO).

Svjetska komisija UNESKO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrijednijih mjesta kulture u svijetu.

Komisija je čak otišla korak dalje preporučivši savjetodavnom tijelu UNESKO-a, ICOMOS-u (Međunardni savjet za spomenike i znamenita mjesta), da, na prijedlog Japana, taj status proširi na cijeli kompleks hramova “Munakata taiša” koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Ostrvo Okinošima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički sveštenik.

Neki učesnici debate u UNESKO-u su imali primjedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svjetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan – Sveta Gora u Grčkoj, gdje je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESKO-a. Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo “jedinstveno i dragocjeno”, da je još od davnina bilo mjesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojnu tamošnji predmeti svjedoče o tome.

Okinošima je 17. znamenitost Japana na listi UNESKO-a.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/japansko-ostrvo-bez-zena-je-izuzetna-vrijednost-covjecanstva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])