Kina gradi “šumski grad” (Foto)

Objavljeno: 30. 6. 2017 u 13:41h

Ono što je počelo kao samo dva nebodera inspirisaće cijeli jedan šumski grad do 2020. godine. Naime, još ranije ove godine je italijanska arhitektonska agencija Stefano Boeri Architetti (SBA) saopštila da planiraju izgraditi dva zelena biljna nebodera u kineskom Nanjingu.

Zasnovana na ranijim varijantama u Milanu, ta naseljiva “vertikalna šuma” od nebodera dizajnirana je da razbije smog, apsorbuje ugljen dioksid i isparava kiseonik.

Na tragu svega tog rađa se i prvi “šumski grad” za borbu protiv zagađenja. Sad je u izgradnji u gradu Liučou, u kineskoj pokrajini Gvangksi.

Projektovan je opet od strane Stefano Boeri Architetti, pomenutog tima koji razvija zelene projekte širom svijeta, a ovaj njihov futuristički pošumljeni grad biće dom zajednice od oko 30.000 ljudi.

Puno toga će biti prekriveno zelenilom, što uključuje gotovo milion biljaka od više od 100 vrsta te 40.000 stabala koja zajedno apsorbuju gotovo 10.000 tona ugljen dioksida i 57 tona zagađujućih supstanci. Najvažnije, godišnje proizvode oko 900 tona kiseonika.

Izvor: geek.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kina-gradi-sumski-grad-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot