Ovo su avioni najmoćnijih ljudi svijeta (Foto)

Objavljeno: 15. 6. 2017 u 14:49h

Tajkuni, vladari i najmoćnije svjetske vođe redovno putuju ekstravagantnim letjelicama i privatnim avionima. Zbog toga ne bi trebalo čuditi da neki imaju flotile vrijedne i više od milijardu dolara. Air Charter Service, specijalisti za najam aviona popisali su najskuplje avione dostupne na korištenje određenim pojedincima.

Kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica ima na raspolaganju dva helikopter AW109, šest aviona BAE-125 te četiri BAE-146, ali ima i osobni helikopter službeno u vlasništvu kraljevskog domaćinstva. Ukupna vrijednost procjenjuje se na stotinjak miliona dolara i najniža je na ovoj listi.

Predsjednik Xi Jinping

Glavni tajnik kineske komunističke partije Xi Jinping koristi znatno skromnija sredstva za putovanje. Na raspolaganju su mu dva Boeinga 747 u vlasništvu kompanije Air China. Zanimljivo je da su oba aviona u redovnoj upotrebi kao putnički avioni da bi tek kada zatrebaju Jinpingu prepuste ih njegovom osiguranje koje onda radi temeljite provjere i određene preinake. Nakon završetka posjeta, predsjedničko osiguranje vraća avione u izvorno stanje.

Kancelarka Angela Merkel

Na raspolaganju ima impresivnu flotu vrijednu tristotinjak milion dolara, a najzanimljiviji je Airbus A340 pod nazivom Konrad Adenauer prema prvom poslijeratnom kancelaru Njemačke.

Roman Abramovič

Ruski multimilijarder svijetom putuje posebno uređenim Boeingom 767 vrijednim tristotinjak miliona dolara, koliko košta čitava flotila njemačke kancelarke. Avion ima čak i sistem protuzračne odbrane vrijedan oko 2 miliona dolara.

Vladimir Vladimirovič Putin

Ruski šef redovito koristi čak četiri Iljušina Il-96 vrijedna više od petsto miliona dolara. Svaki put kad Putin nekud ide, sva četiri aviona su spremna za putovanje i odluka o tome kojeg će koristiti donosi se tek u posljednji trenutak. Avioni su luksuzno opremljeni i imaju pravi zapovjedni centar odakle Putin može izdavati naredbe trupama u slučaju iznenadnog sukoba.

Donald Trump

Air Force One naziv je za svaki avion kojim se koristi američki predsjednik, a Trumpa je zapao Boeing 747 star više od 25 godina. Ima više od 370 kvadratnih metara putničkog prostora, spavaću sobu za predsjednika kao i kupaonicu i teretanu. Osim toga, na raspolaganju mu je i prava operacijska soba. Ukupna vrijednost aviona je oko milijardu dolara.

Tamim bin Hamad al-Thani

Jedan od najbogatijih ljudi, al-Thani je i vladar Katara te vlasnik flotile vrijedne oko milijardu i pol dolara. Nikad ne putuje sam, a jednom prilikom je stigao u Japan uz svitu na čak 10 aviona.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ovo-su-avioni-najmocnijih-ljudi-svijeta-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])