Čovječanstvo u malom: Zagadili smo i nenaseljeno ostrvo (Video)

Objavljeno: 16. 5. 2017 u 16:59h

Ostrvo Henderson, dio arhipelaga Pitkern, prekriveno je sa gotovo 18 tona plastičnog otpada, što je najgušće nataložen nanos ljudskog đubreta igdje nasukan na svijetu.

Ovaj nenaseljeni koralni atol ujedno je i jedan od najizolovanijih i najzagađenijih.

Henderson se nalazi u južnom Pacifiku, a 99,8 odsto otpada na njemu je sačinjeno od plastike.

Procjenjuje se da na ovom ostrvu ima 38 miliona komada plastičnog đubreta, a istraživači Univerziteta u Tasmaniji i Kraljevskog društva za zaštitu ptica Velike Britanije kažu da se od smeća ne vidi 68 odsto ostrva.

Dženifer Lavers, koja predaje na Institutu za morske i antarktičke studije na Univerzitetu u Tasmaniji, kaže za britanski “Gardijan” da su razmjere zagađenja na ovom ostrvu prevazišle sva očekivanja.

“Putovala sam do nekih od najudaljenijih ostrva na svijetu i priča je uglavnom ista – plaže su prepune tragova ljudske aktivnosti, iako ljudska noga na njih nikad nije kročila. Međutim, nadala sam se da će izolovanost Hendersonu pružiti barem neku sigurnost. Potpuno sam pogriješila. Količine đubreta su me ostavile bez riječi i zato sam do takvih detalja dokumentovala ono što smo zatekli”, kaže Laversova.

Ona je pronašla i stotine kraba koje žive u đubretu i kao “kućice” koriste čepove flaša, pakovanja za šminku, a jednu je našla u glavi plastične lutke.

Što je najčudnije od svega, ostrvo Henderson nalazi se na listi svjetskog nasljeđa pod zaštitom Uneska i jedan je od rijetkih atola koji su praktično netaknuti.

Ostrvo pokazuje izvanredan biodiverzitet, budući da ima samo 3.700 hektara – na njemu živi čak 10 endemskih vrsta biljaka i četiri kopnene vrste ptica.

Laversova kaže da je ovo ostrvo dokaz da ne postoji mjesto na Zemlji koje je pošteđeno zagađenja od plastičnog otpada.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/covjecanstvo-u-malom-zagadili-smo-i-nenaseljeno-ostrvo-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])