Kada je izrečena prva kazna zbog prebrze vožnje

Objavljeno: 15. 5. 2017 u 10:52h

Volter Arnold ostaće zabilježen u istoriji kao prvi vozač koji je kažnjen zbog prekoračenja brzine, a ovaj prekršaj zabilježen je davne 1896. godine.

Krajem 19. vijeka automobili su bili egzotična novotarija i rijetka pojava na putevima, sa neizvjesnom budućnošću. Ipak, pojedine razvijene zemlje počele su da uvode propise kojima se reguliše saobraćaj ove vrste vozila.

Tako je u Britaniji bilo zabranjeno da se automobil kreće brže od 3 km/h (2 milje na sat), a zakon je nalagao da tokom vožnje ispred automobila mora da hoda osoba koja će mahati crvenom zastavicom i tako upozoriti pješake i ostale učesnike u saobraćaju na nailazak motornog vozila.

Pomenuti Volter Arnold sa početka teksta svakako je bio upoznat sa novim propisima, jer to je čovjek koji je zaslužan za ekspanziju automobilizma u Velikoj Britaniji. Arnold je bio jedan od prvih Britanaca koji je dobio licencu da na Ostrvu proizvodi i prodaje Benz automobile. Tako je nastao model nazvan “Arnold Benz”, koji je podsjećao na tadašnje kočije – ali bez konja.

Upravo će “Arnold Benz” ući u istoriju kao prvi automobil čiji je vlasnik kažnjen zbog prekoračenja brzine. Naime, Volter Arnold je vozeći ovaj auto 1896. kroz Padok Grin u Kentu napravio čak dva saobraćajna prekršaja. Ne samo da ispred njega nije bilo nikoga ko bi mahao crvenom zastavicom, već je Arnold, kako su tvrdili organi reda, jurio brzinom od čak 13 km/h (8 milja na sat), što je četiri puta više od ograničenja.

Nije poznato kako je utvrđena brzina vozila (vjerovatno je riječ o približnoj procjeni), ali je navedeno da je vozač zaustavljen tek nakon što se u potjeru za njim upustio lokalni policajac na biciklu. Arnoldu je izrečena novčana kazna u visini od 1 šilinga, a morao je da plati i sudske troškove.

Ubrzo poslije toga, ukunut je propis po kome je bilo obavezno da se ispred automobila kreće pješak sa crvenom zastavicom, a ograničenje brzine podignuto je na 23 km/h (14 milja na sat).

Promjena propisa i podizanje limita brzine dočekani su sa radošću među malobrojnim poklonicima automobilizma u Britaniji, koji su ove, za njih povoljne vijesti proslavili organizovanjem specijalne auto-trke. Naravno, Volter Arnold nije propustio priliku da učestvuje u trci, a za pokazanu vještinu u vožnji dobio je zlatnu medalju od organizatora.

Ova trka, čija je ruta vodila od Londona do Brajtona, opstala je do danas u vidu parade oldtajmera proizvedenih pre 1905. koji svake godine prelaze distancu između ta dva grada.

Interesantno je da je automobil koji je Arnold vozio te 1896, kada je kažnjen zbog prekoračenja brzine, sačuvan i potpuno restauriran, a biće izložen na manifestaciji “Konkurs Elegencije 2017” koji se održava u Hempton Kort Palasu u septembru.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/kada-je-izrecena-prva-kazna-zbog-prebrze-voznje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot