Zemlja koja je decenijama u “pogrešnoj vremenskoj zoni”

Objavljeno: 13. 5. 2017 u 16:09h

Turisti u Španiji uvijek naiđu na neobičan prizor u 22.00 časa kada su restorani uvijek puni i služi se večera iako je u to vrijeme u ostatku Evrope većina kuhinja zatvorena.

Mnogi često misle da je razlog tome mediteranski način života, ali je stvarni razlog malo čudniji pošto se Španci nalaze u “pogrešnoj vremenskoj zoni” i tako je u proteklih 70 godina.

Pogledom na geografsku kartu vidi se da je Španija na istoj liniji poput Britanije, Portugala i Maroka i da bi vrijeme trebalo da mjeri po Griniču, a ne po centralno-evropskom.

Tokom 1940. godine general Fransisko Franko naredio je pomjeranje časovnika za jedan sat naprijed, u znak solidarnosti sa nacističkom NJemačkom.

Međutim, Španci su nastavili da jedu u isto vrijeme ali pošto je sat pomjeren ručali su u 14.00 a ne u 13.00 časova, a večera je služena u 21.00 a ne u 20.00 časova.

Po završetku Drugog svjetskog rata sat nikad nije vraćen ali je 2016. godine španski premijer Marijano Rahoj najavio da Vlada radi na planu da se radni dan završava u 18.00 a ne u 20.00 časova.

Jedan od bitnijih elemenata plana je i razmatranja mogućnosti prelaska sa centralnoevropskog na računanje vremena po Griniču, ali to je izazvalo žučne diskusije širom Španije.

Pošto je 60 minuta iza tačne vremenske zone to znači da u Španiji Sunce izlazi kasnije i isto tako zalazi zbog čega su čuvene duga predvečerja i zalasci u turističkim zonama.

Regionalne vlasti na Balearskim ostrvima, koja obuhvataju Majorku, Menjorku i Ibicu, protiv su vraćanja na mjerenje vremena po Griniču, ali ostatak Španije zbog pogrešnog mjerenja vremena suočava se sa nedostatkom sna i smanjenjem produktivnosti.

U Španiji radni dan počinje u 9.00 časova i poslije dva sata pauze između 14.00 i 16.00 časova radnici se vraćaju na posao i rade do 20.00 časova.

Kasni radni sati primoravaju Špance da društveni život vode u kasnijim satima.

Udarni termini na španskim televizijama su oko 22.30 časova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zemlja-koja-je-decenijama-u-pogresnoj-vremenskoj-zoni/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot