Kina: Vertikalnim šumama protiv zagađenja (Video)

Objavljeno: 26. 4. 2017 u 15:09h

Kineski grad Nanđing, kao i brojni drugi dijelovi te velike zemlje, bori se sa zagađenim vazduhom. Aktuelni indeks kvaliteta vazduha u tome gradu iznosi 154 (na skali do 500), što se smatra nezdravim posebno za ljude sa bolestima respiratornog sistema.

Viziju rješenja koje bi moglo da pomogne u smanjenju zagađenja ponudila je italijanska firma “Stefano Boeri arkiteti”, koja je najavila izgradnju dva nebodera prekrivena drvećem i drugim rastinjem.

Ukupno 1.100 stabala i 2.500 različitih žbunastih biljaka na balkonima i krovovima ovih nebodera stvorilo bi svojevrsnu vertikalnu šumu.

Dva nebodera sa 6.000 kvadratnih metara površine pod vegetacijom mogla bi da apsorbuju 25 tona ugljen-dioksida godišnje, i da svakog dana proizvedu oko 60 kilograma kiseonika.

Nakon što su slične zgrade izgrađene u Milanu i Lozani, ovo će biti treći ovakav kompleks, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine. Viši toranj, u kome će se uz poslovne prostore naći muzej i škola, trebalo bi da bude visok 200 metara. U nižoj zgradi, visine 108 metara, nalaziće se hotel.

Iako se sada grade samo dva nebodera, arhitekta Stefano Boeri želi da u Nanđingu izgradi cijeli šumski grad.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kina-vertikalnim-sumama-protiv-zagadenja-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot