Blagovijesti: Dan kada se završava zima i žene ne češljaju

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 10:38h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici u petak 7. aprila praznuju jedna od najradosnijih dana u hrišćanstvu – Blagovijesti, dan kada se arhangel Gavrilo ukazao Bogorodici donoseći joj radnosnu vijest da će roditi Isusa Hrista.

Ovaj praznik obiluje mnogim običajima i narodnim vjerovanjima, a posebno poštovanje ukazuju mu žene, naročito one koje nemaju djece.

Običaji i narodna vjerovanja

Naši stari su govorili da se na Blagovijesti završava zima. Običaj je da se na Blagovijesti ustaje u ponoć ili veoma rano da bi se u samo svitanje začula pjesma djevojaka. Na taj dan čiste se kuća, dvorište, štale, a svo đubre se obavezno iznosi iz kuće i spaljuje.

Na taj dan okupljalo se i staro i mlado oko velike seoske vatre koja se zalagala obično na brdu i to grančicama koje su uoči Blagovesti sakupljale mlade djevojke. U vezi sa paljenjem ove vatre postoji lijep običaj. Riječ je o bukari, običaju kada mladi momci preskaču tu vatru. Vjerovalo se da ukoliko uspiju, zmija ih neće ujesti. Štaviše, narod vjeruje da se na ovaj dan iz zimskog sna bude zmije koje izlaze iz svojih skrovišta.

Riječ zmija nije se izgovarala na dan Blagovijesti baš zbog toga.

Uoči Blagovijesti…

Djeca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: “Bjež’te zmije i gušteri, bjež’te zmije i gušteri!”

Vjerovalo se i da se na ovaj dan žene ne češljaju.

Ne valja na taj dan praviti nove opanke.

Dobro je umiti se u rijeci ili potoku, a Blagovijesti naročito slave žene koje žele porod, one odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici. Od Blagovijesti počinje sjetva jarih žita i tada se iznosi sjeme na sunce.

Voćari smatraju Blagovijesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu. Predanje kaže da ni ptice na Blagovijesti ne prave svoja gnjezda.

Najinteresantnije vjerovanje vezano za Blagovijesti je svakako ono koje kaže da gdje se noću uoči Blagovijesti pojavi vatra ili manji požar da se na tim mjestima nalazi zakopano blago.

Na Blagovijesti pa sve do Velikog Petka dobro je započeti neki veći posao (izgradnja, početak biznisa, učenje), kao i donošenje većih i važnijih životnih odluka koje bitno mijenjaju život.

Izvor: kurir.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/blagovijesti-dan-kada-se-zavrsava-zima-i-zene-ne-cesljaju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot