Šta bi se dogodilo kada bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru?

Objavljeno: 26. 3. 2017 u 12:57h

Promjena koja možda djeluje sićušno pretvorila bi našu planetu u sasvim drugačije mjesto…

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće se brzinom od 1.670 kilometara na sat.

To okretanje uzrok je morskih struja, a isto važi i za vjetrove, koji u tropskom pojasu duvaju s istoka. S druge strane, u južnijim i sjevernijim pojasevima, glavne struje vjetrova dolaze sa zapada.

Kako bi izgledao svijet kada bi Zemlja odjednom počela da se okreće u suprotnom smjeru?

Pod slovom da taj prelaz ne izazove poremećaj Zemljine ravnoteže, ravnoteže tektonskih ploča i ravnotežu svih ostalih planeta, Sunce bi za početak izlazilo na zapadu, a zalazilo na istoku.

Zbog izmjenjenih morskih struja i vjetrova, Sahara bi postala vlažna, isto kao i kalifornijska pustinja, danas jedno od najsuvljih i po život najnegostoljubivijih mjesta na svijetu.

Močvare na Floridi bi se isušile, cikloni i anticikloni kretali bi se u suprotnom smjeru, a Evropa bi mogla da zaboravi na Golfsku struju i odjednom bi imala sibirski ledene zime i suva, vrela i vrlo neprijatna ljeta.

Ako bi se rotacija Zemlje kojim slučajem zaustavila, jedan dio planete bio bi stalno osunčan i sve topliji. Druga strana Zemlje ostala bi u vječnoj tami, pa bi se dobar dio prirodnog okruženja zamrznuo, što bi za posljedicu imalo izumiranje skoro svih oblika života.

Plimske sile Sunca ne djeluju samo na mora, već i Zemljinu koru, pa i na mantl. Ovo dejstvo gravitacione sile uzrokuje trenje zbog kojeg se naša planeta danas okreće oko svoje ose sporije nego u prošlosti. Današnji dan duži je za 1.7 milisekundi nego što je bio prije jedan vijek.

U zlatno doba dinosaurusa dan je trajao oko sat kraće nego danas, prije 620 miliona godina trajao je 22 sata, ali je zato godina prije 350 miliona godina trajala 385 dana.

Vrlo je nezahvalno tvrditi koliko dan trajao dalje u prošlosti jer plimne sile nisu jedini faktor koji utiče na to. Prema nekim teorijama, u trenutku nastajanja Zemlje – prije oko 4.5 milijardi godina, dan na Zemlji je trajao samo 2.5 sata, dok je 100.000 godina kasnije, kad je već nastao i Mjesec, njegova dužina iznosila već oko 6.5 sati.

Prema današnjim naučnim spoznajama, trebalo bi da prođe oko 1.900 milijardi godina da Sunce svojim gravitacionim dejstvom potpuno zaustavi Zemlju.

Ali, to se najverovatnije neće dogoditi jer bi Sunce za nekoliko milijardi godina trebalo da se pretvori u umiruću zvezdu koja bi prvo progutala svoje unutrašnje planete, a zatim se naglo smanjila do veličine belog patuljka.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-bi-se-dogodilo-kada-bi-se-zemlja-okretala-u-suprotnom-smjeru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot