Violine Stradivari – mit koji košta 20 miliona evra

Objavljeno: 24. 3. 2017 u 16:25h

Misterija violina čuvenog italijanskog majstora Antonija Stradivarija prisutna je posljednjih 300 godina. Tokom svog dugog života proizveo je oko 1.100 žičanih instrumenata: violina, viola, gitara i čela. Oko 550 violina, od 960 koliko se procjenjuje da ih je napravio, i danas postoje.

Poznavaci koji su imali prilike da vide njegova djela smatraju ih nevjerovatnim. Njegova violina je veoma lagana, teži manje od pola kilograma.

“Stradivari je znao šta radi. Napravio je savršen balans između tvrdog i mekog drveta, kako bi kutija mogla da vibrira. On nikada nije napravio istu violinu dva puta. Uvijek se trudio da unapređuje zvuk i izgled”, kaže stručnjak za prefinjene klasične instrumente Tim Ingles.

Violinisti su očarani Stradivarijevim violinama. Smatraju je “dijelom svoga tijela” i “srodnom dušom”. Florijan Leonard, restaurator iz sjevernog Londona, trenutno ima četiri violine za prodaju iz tzv. Stradivarijevog “zlatnog perioda” (1700 – 1725).

Jedna takva violina, iz 1716, poznata je kao “Mesija”. Leonard svoju najvrijedniju violinu, koju je nazvao “Novi Mesija”, procijenio na 20 miliona dolara, što bi mogla da bude najviša cijena jedne Stradivarijeve violine.

Tržiše ovih vrhunskih instrumenata je teško predvidivo. Tako je 2014. jedna Stradivarijeva viola bila procjenjena na vrtoglavih četiri miliona dolara. Jedan od najeminentnijih prodavaca ovih slavnih instrumenata Artur F. Hil je, još davne 1908. godine, zapisao:

“Jedan Stradivari ne može biti shvaćen nikako drugačije nego kao mudra kupovina!”

Vjeruje se da je Antonio Stradivari rođen 1644, mada datum nigdje nije zabilježen. Rođen je u Italiji u porodici Alesandra i Ane Stradivari. Moguće je da je između 1666-79. godine bio učenik Nikole Amatija, mada postoje činjenice koje upravo to negiraju. U svakom slučaju, 1680. godine se osamostalio i otvorio svoju radionicu na Pjaca San Domeniko u gradu Kremoni (Italija) i ubrzo postaje popularan kao majstor izuzetnih kvaliteta. Počinje da pravi modele u stilu Amatija, ali i da mijenja lukove, eksperimentiše sa različitim debljinama drveta i lakovima. Njegovi instrumenti se prepoznaju po latinskom natpisu Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno …. (Izradio Antonio Stradivari iz Kremone godine …).

Najbolje instrumente, po današnjem mišljenju, napravio je između 1698. i 1725. godine, s tim da su najbolji primjerci nastali oko 1715. godine, a da je pad kvaliteta primjetan poslije 1725. godine. Instrumenti poslije 1730. su potpisani sa Sotto la Desciplina d'Antonio Stradivari F. in Cremona …. i vjerovatno su ih napravili njegovi sinovi Omobono i Frančesko. Pretpostavlja se da je Stradivari napravio oko 1.100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji još oko 650 Stradivarijevih instrumenata.

Antonio Stradivari je sahranjen 18. decembra 1737. godine u Bazilici San Domeniko u Kremoni. Crkva je srušena 1868. godine, a ostaci Antonija Stradivarija nisu bili u stanju identifikacije tako da nisu premješteni u novu grobnicu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/violine-stradivari-mit-koji-kosta-20-miliona-evra/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot