Zavirite u luksuzne bunkere u kojima milijarderi čekaju smak svijeta (Video)

Objavljeno: 23. 3. 2017 u 14:10h

Kad spomenete podzemni bunker, prve asocijacije su sive betonske građevine s minimumom stvari dovoljnih samo za preživljavanje. 

Međutim, kako danas sve više bogatih razmišlja o svom preživljavanju, kompanije im nude luksuzna skloništa za kraj svijeta.

“Bunker vašeg oca ili djeda nije bio pretjerano udoban. Bili su sivi. Bili su metalni, kao brod ili nešto vojne namjene. Istina je da čovječanstvo ne može dugoročno preživjeti u takvom spartanskom okolišu”, priča Robert Vicino, šef kompanije za gradnju i upravljanje skupim skloništima širom svijeta.

Sve više bogataša odlučuje se za kupovinu, a navodno i Bill Gates ima posebne bunkere u blizini svih svojih nekretnina, piše CNN.

Dok neki žele preživjeti kraj svijeta u samoći, neki drugi se okreću zajednicama. Tu na scenu stupa Vicino i njegova kompanija Vivos sa skloništem xPoint izgrađenim u brdima Južne Dakote.

Istini za volju, Vivos je samo preuredio bivše skladište municije američke vojske napušteno od kasnih šezdesetih godina prošlog vijeka. Po završetku radova, pružat će sklonište za oko 5.000 osoba, a svaki bunker novi vlasnik može preurediti po vlastitom nahođenju.

Trošak preuređenja kreće se od 25.000 do 200.000 dolara po bunkeru, a sve ovisi koju razinu luksuza žele imati. Podzemni kompleks sastoji se od šestotinjak bunkera, a u planu je gradnja zajedničkog kina, učionica, ambulante i teretane.

Za klijente koji žele još više luksuza, Vivos nudi Europa One. “Noina Arka modernog doba”, kako se hvale iz Vivosa, preuređeno je sklonište municije zaostalo od hladnoratovske njemačke vojske.

Ogroman kompleks uključuje i sistem vozova za prijevoz stanovnika kroz čitavo sklonište. Tako stanovnici mogu posjećivati restorane, pozorište, bazen i brojne kafiće predviđene za izgradnju. Želite li provesti smak svijeta bilo sami bilo u probranom društvu, razmislite o Oppidumu u Češkoj.

Nekada je to bio tajni projekt Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, a potrošeno je čitava decenija na njegovu gradnju. Sada ga promoviraju kao “najveći bunker za milijardere na svijetu”. Gradnja još uvijek nije dovršena i podložna je promjenama prema željama kupaca, ali preliminarni projekti kažu da će vlasnicima na raspolaganju biti podzemni vrt, bazen za plivanje, soba za kinoprojekcije i vinski podrum.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zavirite-u-luksuzne-bunkere-u-kojima-milijarderi-cekaju-smak-svijeta-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot