Najbolji krem bivše Jugoslavije, Nutela joj ni do koljena

Objavljeno: 23. 3. 2017 u 16:00h

Sjećate se popularne kravice? Skoro da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu takvu šoljicu.

Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakovanju od tri kilograma, ali znate li zašto je i kako sadržaj te posudice nestao s polica trgovina?

Za sve je zapravo “kriva” nutela, koja je dominirala tržištem od svog nastanka i pokušavala doprijeti do zatvorenog jugoslovenskog tržišta. I tako je početkom sedamdesetih godina u italijanskoj fabrici Ferero u Italiji nastala legendarna kinder-lada.

Proizvođači nutela krema odlučili su da se probiju na restriktivno tržište SFRJ davanjem licence koprivničkoj Podravci za novu marku čokoladno-mliječnog namaza – kinder-ladu.

Jedan od uslova da dođe do saradnje bio je da se kinder-lada napravi od sirovina koje koristi i kompanija Ferero, s naglaskom na posebnu vrstu lješnika i mlijeka. I postala je hit – omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kada se Jugoslavija raspala, nutela se počela pojavljivati na policama bosanskih, hrvatskih, srpskih, slovenačkih, crnogorskih i makedonskih trgovina. Ferero je odlučio da im kinder-lada više nije potrebna, pa ju je 1995. Podravka prestala proizvoditi.

Iako je kinder-lada imala veliku prodaju, oni su ipak forisirali svoju nutelu.

https://youtu.be/6Lz-aJYt-KA

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najbolji-krem-bivse-jugoslavije-nutela-joj-ni-do-koljena/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot