Pauci pojedu više mesa godišnje nego ljudi

Objavljeno: 20. 3. 2017 u 13:57h

Tim švicarskih i švedskih zoologa procijenio je da pauci ubijaju i jedu između 440 miliona i 880 miliona tona plijena godišnje. To ih čini najproždrljivijim predatorima na svijetu.

Poređenja radi, ljudi pojedu oko 440 miliona tona mesa i ribe godišnje, što znači da nas ove životinje itekako pretiču u apetitu.

Oni su čak proždrljiviji i od kitova, koji jedu između 310 i 550 miliona tona mesa godišnje.

Osnovna hrana većine od 45.000 vrsta paukova su insekti, ali postoje i velike vrste, poput pauka golijata, koje se hrane i sitnim životinjama kao što su ptice, glodari i žabe.

Ranije je bilo teško istraživačima da procijene ekološki uticaj ovh zglavkara, jer su mnoge vrste aktivne samo noću i vješte u kamuflaži.

“Na osnovu naših proračuna možemo da kažemo da su na globalnom nivou pauci glavni prirodni neprijatelj insekata, pored drugih životinja kao što su ptice. Oni tako prave suštinski doprinos u održavanju ekološke ravnoteže u prirodi”, rekao je vođa studije Martin Nifeler s Univerziteta u Bazelu u izjavi koju je prenio Sputnik.

Dakle, sljedeći put kada uzmete novine da biste ubili pauka koji je napravio mrežu u vašem domu, zapitajte se da li više volite da imate problema s jednim paukom ili 500.000 muva.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/pauci-pojedu-vise-mesa-godisnje-nego-ljudi/||claudebot