Objavljena lista najmoćnijih zemalja svijeta

Objavljeno: 18. 3. 2017 u 15:59h

Sjedinjene Američke Države zadržale su poziciju najmoćnije nacije u svijetu uprkos političkim turbulencijama nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika.

Odmah iza SAD-a nalaze su Rusija i Kina.a

Objavljen je novi godišnji izvještaj “US Newsa” i “World Reporta” kojim je ocijenjeno 80 zemalja u nizu kriterija, uključujući i kulturnu istoriju, državljanstvo i kvalitetu života. Kako piše Independent, druga ključna mjera bila je moć koja određuje koliko je ekonomski i politički uticajna zemlja te jačina vojske i međunarodnih saveznika.

Više od 21.000 poslovnih ljudi, informisane elite i građana anketirano je s ciljem otkrivanja kako se narodi doživljavaju na globalnom nivou. Rezultati su pokazali da su na prvom mjestu i dalje Sjedinjene Američke Države.

Gotovo 75 posto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanja prema američkom vodstvu nakon predsjedničkih izbora 2016. godine, ali ova zemlja je i dalje rangirana kao najmoćnija.

Odmah iza SAD-a nalazi se Rusija koja je kapitalizovanjem prirodnih resursa postala jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Rusija trenutno troši 5.4 posto svog godišnjeg domaćeg bruto proizvoda (GDP) za odbranu što je znatno više od zemalja članica NATO-a pojedinačno.

Na trećem mjestu nalazi se Kina čiji je ekonomski uspjeh fascinantan i ekonomskim stručnjacima. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima najveću svjetsku vojsku, a stručnjaci predviđaju da će do 2050. godine biti najveća svjetska ekonomska sila.

Iza Kine nalazi se Velika Britanija za koju “US News” piše da je visoko razvijena zemlja koja ima značajan privredni, politički, naučni i kulturni uticaj. Independent navodi da je Velika Britanija za sada dobro podnijela udarce nakon referenduma, ali da se ne zna kakva će biti budućnost te zemlje nakon izlaska iz EU.

Na petom mjestu našla se Njemačka za koju stoji da je čisto viđena kao “ekonomska elektrana u Evropi” koja je od ujedinjenja 1990. godine jačala svoju ulogu na svjetskoj sceni.

Iza Njemačke nalaze se Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Koreja, Kanada, Turska, Iran, Švicarska, Indija, Australija, Italija, Švedska, Pakistan, Holandija, Španija i Katar.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/objavljena-lista-najmocnijih-zemalja-svijeta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot