Ni igla da stane: Najnaseljenije ostrvo na svijetu (Video)

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 15:15h

Migingo, maleno ostrvce nasred jezera Viktorija u Keniji, proteže se na manje od 4.000 kvadrata, a dom je više od 1.000 ljudi. Upravo to ga čini najgušće naseljenim ostrvom na svijetu.

Iako se Migingo tehnički nalazi na teritoriji Kenije, ova zemlja zbog njega je bila u sukobu s Ugandom, koja je tvrdila da ribari pecaju u njenim vodama, samo 500 metara od ostrva.

Poznat i kao “najmanji afrički rat”, sukob između dvije zemlje doživio je vrhunac 2008, kada je Uganda na Migingo poslala vojsku da bi evakuisala kenijske ribare i preuzela kontrolu nad ostrvom, piše Odditycentral.

Tenzije su bile visoke i godinama nakon toga, ali je 2016. konačno sklopljen dogovor. Obe zemlje oporezivaće ribare koji pecaju u tim vodama i udruženim snagama se boriti protiv gusara.

Prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2009, populacija na ostrvu je bila 131, ali prema informacijama iz dokumentarca RT-a čiji su novinari posjetili Migingo, tamo je 2015. živjelo oko 1.000 ljudi.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ni-igla-da-stane-najnaseljenije-ostrvo-na-svijetu-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot