“Bijela smrt”: Snajperista koji je za sto dana ubio petsto ljudi (Foto) (Video)

Objavljeno: 13. 3. 2017 u 15:17h

Taktike koje je koristio u lovu primijenio je i u ratu. Ispred sebe bi uvijek utabao snijeg da se ne bi raspršio prilikom pucanja i pritom odao njegov položaj.

Nezaustavljiva mašina za ubijanje

Tokom Zimskog rata bio je snajperista, borio se protiv Crvene armije, a ostao poznat po savršenoj preciznosti i efikasnosti u ubijanju.

Dane je provodio krijući se u šumama, obučen u bijelo kamuflažno odijelo na temperaturama između -20 i -40 stepeni Celzijusovih, i pomoću vrlo malo dnevnog svijetla vrebao neprijateljske vojnike.

Hajha je ubio 505 sovjetskih vojnika. Taj broj je zvanično potvrđen, a ukoliko se uračunaju i nepotvrđene smrti, broj nastradalih od ruke ovog Finca penje se i do 542. Sve hice ispalio je za manje od sto dana, što ga čini najuspješnijim snajperistom Drugog svjetskog rata.

Simu hladnoća nije smetala, pa bi u ustima držao sneg da ga para koju stvara dah ne bi odala. To mu nije teško padalo jer je još u djetinjstvu navikao na odricanje, strpljivost i težak rad na farmi u selu blizu finsko-ruske granice.

Nezvanični izvori tvrde da je 34-godišnji Hajha ubio više od 800 neprijateljskih vojnika jer osim što je bio spretan sa snajperom, odlično se služio i mitraljezom Suomi KP/-31.

Hajha je u istoriji finske vojske najbrže napredovao od čina vodnika do čina poručnika.

Išao je u rat kao da ide u lov

Koristio je snajper M/28 zbog njegove relativno male dužine, i to bez teleskopskog nišana.

Tako je predstavljao malu metu za protivnika jer je kod upotrebe bilo kog optičkog dodatka na snajperu potrebno držati glavu iznad same puške.

Simo nije volio teleskopski nišan iz nekoliko razloga – zbog temperature je postojala opasnost od zamagljivanja i zbog same kamuflaže jer refleksija na optici može da oda poziciju snajperiste.

Iako je toliko vremena proveo u prvim borbenim linijama, rekao je da nikad nije bio uplašen. Ubijanje neprijatelja je tretirao kao i lov i samo je razmišljao o tome kako da ostane uvijek dobro sakriven, kako da zavara neprijatelja i kako da ih likvidira što više.

Njegovi saborci takođe su se prilično oslanjali na njegovo pamćenje terena jer je bio majstor u iskorišćavanju tla kao bojnog polja. Još jedna vještina koju je stekao kao lovac bila je i sposobnost procjenjivanja udaljenosti. Njegova procjena je u većini slučajeva bila gotovo savršena. Umio je savršeno da procjeni i dejstvo vjetra i kiše na pucanje i uslove u šumi.

Jednostavno, Simo je razumio i shvatao sve što se dešava oko njega, a mnogo češće i brže je čistio svoje oružje od ostalih vojnika. Tokom noći se temeljno pripremao za naredni dan, a njegovo ponašanje mnogi su smatrali opsesivnim jer je bio potpuno predan poslu.

Za Sovjete je bio neuhvatljiv

Sovjeti su Sima pokušali prvo da likvidiraju snajperima, a zatim su na šume u kojima se skrivao izvršili masovno artiljerijsko bombardovanje.

Tom prilikom šrapneli su pocijepali njegov kaput, ali je Hajha prošao bez većih povreda.

Iako se činilo da je neuništiv, tokom zasjede je pogođen u vilicu. Kako su sovjetski vojnici mislili da je mrtav – ležao je nepomično, a glava mu je bila prekrivena krvlju, ostavili su ga da leži u snijegu.

Ipak, Simo je preživio, a pronašli su ga njegovi saborci. Bili su šokirani kada su vidjeli da mu je metak otkinuo pola obraza i da mu visi cijela lijeva strana glave.

Simo se osvijestio nakon šest dana, i to baš 13. marta, na dan potpisivanja primirja između Rusije i Finske. Područje koje je branio s drugim vojnicima Sovjeti nikad nisu osvojili.

Nakon završetka Zimskog rata bilo mu je potrebno nekoliko godina da se potpuno oporavi. Nakon toga se posvetio svojoj strasti – lovu na jelene i uzgoju pasa. Često je lovio s finskim predsjednikom.

U Finskoj je do kraja života ostao slavna ličnost, ali je uvijek čuvao svoju privatnost. Pretrpio je čak 26 operacija vilice, a njegova sposobnost govora nikad nije bila povraćena u potpunosti.

Kad su ga 1998. godine pitali čemu duguje svoj uspjeh kao snajperista, Simo je jednostavno odgovorio: “Vježbi!”.

A na pitanje da li žali za ljudima koje je ubio, rekao je: “Radio sam ono što mi je rečeno najbolje što sam umio.”

Simo Hajha živeo je čak 96 godina.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/bijela-smrt-snajperista-koji-je-za-sto-dana-ubio-petsto-ljudi-foto-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot