Zašto avioni lete tako visoko?

Objavljeno: 10. 3. 2017 u 13:46h

Da li ste se ikad zapitali zašto avioni lete tako visoko?

Visina na kojoj leti većina aviona je 10.000 metara, a u slučaju letenja važi pravilo što više to bolje.

Naime, jedan od glavnih razloga zbog kojih avioni lete tako visoko je taj što je na u višim slojevima atmosfere vazduh razređeniji, zbog čega je let lakši, brži i ekonomičniji.

Idealna visina kreće se od 10 do 13 hiljada metara. Više od toga, kiseonika je premalo da podstakne sagorijevanje u motorima, a niže je vazdušni otpor veći.

Teoretski, u energetskom smislu, najefikasnije bi bilo da avion neprekidno ide uzlazno na više nadmorske visine, nego da se održava na, recimo, 10.000 metara, pošto se težina letjelice smanjuje zbog trošenja goriva i razrjeđivanja vazduha.

“Svaka letjelica ima optimalnu visinu letenja”, objašnjava Piter Teri, koji je već 30 godina pilot komercijalnih letova.

“Konkord je letio na mnogo većim visinama – od 15 do 18 hiljada metara, gdje nijedna druga letilica nije”.

Na tako velikim visinama letilice zaobilaze i vremenske neprilike. Troposfera, odnosno atmosferski sloj najbliži tlu, bilježi najviše meteoroloških fenomena, a letilicama najviše odgovara stratosfera.

U višim djelovima atmosfere takođe se izbjegavaju druge letilice poput helikoptera i lakih aviona, ptica i insekata.

Pored svega toga, prednost visokog letenja je u tome što na visini od 13.000 metara u slučaju nekog kvara, pilot ima mnogo više vremena da riješi problem. Možda zvuči nelogično, ali postoji mogućnost da avion sleti bezbjedno, čak i ako oba motora otkažu.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-avioni-lete-tako-visoko/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot