SpaceX dvoje turista vodi na put oko Mjeseca

Objavljeno: 1. 3. 2017 u 12:09h

Kompanija SpaceX planira iduće godine provozati dvoje turista oko Mjeseca, što će biti prvi let s posadom do Zemljina satelita u više od četrdeset godina, objavio je novinarima direktor kompanije Elon Musk.

Musk nije rekao ko će biti svemirski turisti, ali je kazao da su već uplatili “pozamašan polog” te da će proći zdravstvene preglede i testove tjelesne spreme kako bi se ustanovilo mogu li izdržati put.

Kao i astronauti iz programa Apollo prije njih, i ovi će pojedinci putovati u svemir noseći nade i snove čovječanstva, kazao je Musk.

Posljednji čovjek na mjesecu bio je Eugene Cernan, zapovjednik misije Apollo, u decembru 1972. godine, javlja BBC.

SpaceX ne planira sletjeti na Mjesec nego ga samo okružiti.

Do Mjeseca će se letjeti SpaceXovim svemirskim brodom Dragonom, koji je kompanija razvila za NASA-u, za letove do Međunarodne svemirske postaje, pošto je američka svemirska agencija zbog neisplativnosti umirovila svoju flotu raketoplana.

Firma američkog inženjera, izumitelja i ineternetskog pionira Elona Muska u budućnosti planira i privatne letove do Marsa.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/spacex-dvoje-turista-vodi-na-put-oko-mjeseca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])