Otkriveno sedam planeta veličine Zemlje (Video)

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 20:03h

Međunarodni tim astronoma otkrio je u našem bliskom svemirskom susjedstvu sistem sa sedam planeta veličine Zemlje, saopšteno je na konferenciji za medije koja je započela u NASA-inom sjedištu, u 19 sati po našem vremenu.

Sve planete se nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju.

“Ovo je veliki korak unaprijed u potrazi za odgovorom na pitanje postoji li život u svemiru”, rekao je voditelj konferencije Tomas Zurbuhen.

Prema radu predstavljenom u prestižnom časopisu Nature, sistem je udaljen oko 40 svjetlosnih godina, a planete kruže oko hladne patuljaste zvijezde TRAPPIST-1.

Tri od njih nalaze se u zoni Zlatokose što znači da bi na njima mogli postojati okeani, a na temelju procesa u kojima su nastali može se zaključiti da vjerovatno imaju i atmosferu.

Uz to, gravitacijske sile koje djeluju na planete ‘masiraju’ njihove unutrašnjosti tako da usporavaju njihovo hlađenje. To, između ostalog, znači da bi trebali biti i tektonski i geološki aktivni poput Jupiterovog mjeseca Io.

Najmanje šest unutrašnjih ima gustoću koja odgovara kamenim planetima. Svi navedeni činioci zajedno dobar su razlog za pretpostavku da bi u sistemu mogli postojati uvslovi za život.

U svakom slučaju to je planetarni sistem s najvećim brojem objekata koji bi mogli imati tekuću vodu i život koji je ikada do sada pronađen. Stoga će biti vrlo važan cilj budućih astronomskih i astrobioloških istraživanja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/otkriveno-sedam-planeta-velicine-zemlje-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot