Šta obući i kako se ponašati u posjeti manastiru Ostrogu

Objavljeno: 19. 2. 2017 u 16:42h

Ako planirate put na Ostrog ne pričajte okolo o tome, ne hvalite se, a tamo ponesite samo čisto srce i molitvu

Manastir Ostrog za mnoge od nas predstavlja sam dodir sa Bogom, čvrst dokaz da je Svetac među nama i da nas štiti.

Da biste pristupili takvoj svetinji morate ponijeti čisto srce.

Ono što je najvažnije kada planirate posjetu Manastiru Ostrog, ali i bilo kom drugom manastiru je da znate gdje dolazite, da vjerujete u moć molitve i da znate cilj zbog kojeg dolazite.

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi.

U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice dugih rukava.

Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale.

Ako planirate da pješačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vjernici se zavjetuju te taj put prolaze bosi.

Vjernici koji dolaze na prenoćište u Manastir Ostrog imaju mogućnost da prenoće u konaku Donjeg ili Gornjeg Manastira. Konaci su često puni pa vjernici spavaju ispred manastira ali su im obezbjeđena ćebad kako bi izdržali noćne hladnoće.

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete ponijeti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost, a uz to možete ponijeti i neki dar bratstvu manastira. Poklonici najčešće nose darove u vidu šećera, kafe ili ulja, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.

Postoji staro vjerovanje koje kaže da posjetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj ne pričate.

Na Ostrog se dolazi sa vjerom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

Izvor: Mojabanjaluka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-obuci-i-kako-se-ponasati-u-posjeti-manastiru-ostrogu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot