Koji su najstariji jezici koji se i dalje koriste?

Objavljeno: 18. 2. 2017 u 16:33h

Jezici su se vijekovima i milenijumima razvijali. Jedan bi nastajao od drugog, mješavinom više dijalekata i kreiranjem potpuno drugačijeg i novog vokabulara.

Neke jezike koji su se koristili prije velikog broja godina – više niko ne govori, dok su u međuvremenu nastali novi jezici koje govore različiti narodi širom svijeta. Izuzetak od svih pravila je latinski jezik, koji se više ne koristi aktivno, niti ga iko govori, ali još uvijek ima svoju upotrebu, prije svega u nauci, a pritom – osnova je svih romanskih jezika (italijanskog, francuskog, španskog, rumunskog).

Međutim, postoje i jezici koji su preživjeli i opstali čak i nakon više hiljada godina i koji se još uvijek u gotovo nepromjenjenom obliku govore.

Navodimo neke od najstarijih jezika koji se aktivno koriste i danas.

Hebrejski jezik je jedinstven jer je praktično nestao oko 400. godine, ali je ostao sačuvan kao liturgijski jezik koji su Jevreji širom svijeta koristili prilikom religijskih obreda. U 19. i 20. vijeku, kako je cionizam doživio uspon, hebrejski je oživio i postao zvaničan jezik države Izrael. Vremenom je doživio promjene, pa se malo razlikuje od onog koji se koristio u vremenu Starog zavjeta, ali ipak je svoju suštinu sačuvao, pa tako oni koji govore hebrejski jezik danas mogu razumjeti i jezik Biblije.

Tamilski jezik pripada grupi dravidskih jezika i njime se služe uglavnom Tamili koji žive u Južnoj Indiji i na Šri Lanki. Postoje i manje jezičke zajednice koje žive u drugim, uglavnom okolnim državama.

Taj drevni jezik se govori i danas, a ostao je gotovo nepromijenjen od vremena kada je nastao – pre 2.500 godina. Prije 20 godina tamilski je širom svijeta govorilo više od 74 miliona ljudi, zbog čega spada u grupu najrasprostranjenijih jezika i na toj listi zauzima 18. mjesto.

Persijski jezik – farsi govori se na teritoriji današnjih država Iran, Avganistan i Tadžikistan, a predstavlja ‘direktnog nasljednika’ staropersijskog jezika koji se govorio u Persijskom carstvu.

Savremeni persijski jezik razvio se oko 800. godine i otada se nije mnogo mijenjao, a tome u prilog ide činjenica da današnji Iranci lakše čitaju i bolje razumiju tekstove iz devetog vijeka, nego što Englezi razumiju Šekspirova djela.

S obzirom na teritorijalnu izolovanost Islanda, islandski jezik, koji se priča u toj zemlji, veoma malo se mijenjao od vremena kada je nastao, odnosno otkad su ga na to ostrvo donijeli prvi nordijski doseljenici. Upravo to omogućava današnjim Islanđanima da čitaju i razumijevaju sage napisane u ranom srednjem vijeku.

Baskijski jezik predstavlja jezičku misteriju zbog toga što nije povezan ni sa jednom grupom jezika na svijetu, a postojao je prije nego što su Rimljani donijeli latinski, koji će se kasnije razviti u nekoliko evropskih jezika.

Gruzijski jezik: regija u kojoj se nalazi Kavkaz predstavlja jednu od lingvistički najznačajnijih teritorija na svijetu. Gruzijski jezik je najveći jezik kartvelijanske grupe jezika, a u gotovo nepromijenjenom obliku aktivno postoji više od 1.700 godina.

Gaelskim jezikom govori mali dio stanovništva Irske, iako je to u suštini maternji jezik svih Iraca i postojao je na ovoj teritoriji mnogo prije nego što je došlo do germanskih uticaja.

Jermenski jezik ima veoma dugu tradiciju, a najstariji tekst koji je napisan na tom jeziku datira iz 450. godine. I jermenski, kao i mnogi drugi drevni jezici, ima svoje pismo koje se razlikuje u potpunosti od drugih pisama na svijetu.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/koji-su-najstariji-jezici-koji-se-i-dalje-koriste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])