Ideja za budućnost: Neboderi u obliku meduza koji prečišćavaju vazduh (Foto)

Objavljeno: 7. 2. 2017 u 15:52h

Uređaji za prečišćavanje vazduha, kao i uređaji za stvaranje pitke vode od vazduha više nisu samo koncepti za budućnost – već i uspješno realizovani projekti.

Ali na pitanje kako bi se dva uređaja mogla kombinovati i kako bi se njihv kapacitet mogao značajno proširiti, kineski dizajneri Hao Tian, Huang Haiyang i Shi Jianwei pokušali su dati odgovor sa svojim projektom predstavljenim na eVolo 2013 Skyscraper Takmičenju.

Njihov ‘PH Conditioner Skyscrapers’ projekat je dobio počasnu nagradu na takmičenju, a zamišljen je kao rješenje za grad Chongqing koji je okružen brdima i koji je jako zagađen industrijskim plinovima. Pored lošeg vazduha, u ovom gradu često padaju i kisele kiše koje jednako štete ljudima, životinjama i biljkama.

PH Conditioner Skyscrapers se sastoji od niza objekata u obliku meduza koji lebde iznad grada i koji apsorbiraju zagađenje iz vazduha, te kroz niz internih procesa, pretvaraju isti u korisne resurse za grad – kao što je na primjer pitka voda.

Dizajneri su zamislili da ove meduze lebde na visini između 200 i 300 metara, gdje je i najbolja pozicija da ‘skupljaju’ otpad iz vazduha, te raznim hemijskim procesima neutrališu otrovne supstance i pretvaraju ih u čistu vodu koja bi se kasnije mogla koristiti za piće ili za navodnjavanje. Tokom vremena, vazduh u gradu će se postepeno poboljšati, a resursi koje neboderi stvore mogu se koristiti za stvaranje bogatijeg i zdravijeg okruženja kroz razvoj vegetacije.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove praktične ideje za udućnost jeste to što bi se ove ‘lebdeće meduze’ mogle vrlo jednostavno poslati i do drugih gradova, kako bi im makar na neko vrijeme pomogle u čišćenju vazduha i stvaranja zdravije životne sredine.

Detaljnije o PH Conditioner Skyscrapers.

Izvor: pixelizam.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ideja-za-buducnost-neboderi-u-obliku-meduza-koji-preciscavaju-vazduh-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])