Pet najbrutalnijih zatvora ikada (Video)

Objavljeno: 3. 2. 2017 u 15:21h

Praksa kažnjavanja zločina postoji oduvijek ali današnji zatvori nisu ono što su nedavno bili…

Pri samoj pomisli zatvora većina ljudi pomisli na izoliranu zgradu opasanu žicama ali čini se kako je definicija “zatvora”, kao i kazne za kriminalna djela kroz historiju bila puno šira, ali svakako i brutalnija nego danas. Donosimo vam primjere pet najbrutalnijih oblika zatvora iz historije.

Mongolski mrtvački kovečezi

Prije 1920-e, mongolski zatvorenici često su bili suočeni sa brutalnim smrtnim kaznama prema kojima su bili zatočeni u drvene kovčege veličine 0,9 x 1,2 metara godinama. Te su se drvene kutije nalazile u zatvoru Urga, u tamnim samicama koje si bile okružene 4,5 metara visokim drvenim šiljcima. Zatvorenici su hranu dobijali kroz jednu jedinu rupu 15 centimetara veličine, a unutra bi i obavljali nuždu. Drveni su se sanduci prali tek jednom u tri sedmice. U tim mini ćelijama zatvorenici su bili toliko zgrčeni da nisu mogli niti u potpunosti sjesti niti leći, a ruke su im bile zavezanee tako da su im dlanovi bili skupljeni jedan uz drugi. Kako bi reducirali troškove zatvora zimi, brojni zatvorenici u kovčezima su ostavljeni da se smrznu na hladnoći.

Zatvor Mamertine

U antičkom Rimu, Rimljani su bili jedni od prvih koji su koristili zatvore kao metodu kažnjavanja prijestupnika. Mamertine, sagrađen oko 640.g. pr. ne. bio je početak te prakse. Zatvor se nalazio unutar kanalizacijskog sistema ispod antičkog Rima, a do njega se moglo doći jedino tako da vas spuste kroz rupu u podu. Oko 4 metra ispod zemlje nalazila se oko 1,60 metara i 9 metara široka prostorija okružena otpadom i fekalijama. Zatvorenici su se tamo čuvali dok su čekali pogubljenje ili su pak bili osuđeni na to da umru od gladi, ali daleko od očiju javnosti. Željezna vrata na kraju te komore vodile su do Claoca maxime, gdje su se mrtva tijela bacala u rijeku Tiber.

Plutajući zatvor “Pakao”

Tokom američke revolucije, vojni brod HMS Jersey smatrao se jednim od najbrutalnijih britanskih “plutajućih zatvora” te je dobio nadimak HMS Hell. Na njemu se istovremeno nalazilo oko 1500 zatvorenika ispod palube borda, a oni su bili nagurani u mraku, najčešće bez zraka i u velikoj vrućini, posve goli.. Tamo su mrtva tijela često bila neotkrivena danima, a oni koji su bili izgladnjeli i slabi često su bili meta štakora koji su prenosili zarazne bolesti. Stopa smrtnosti bila je užasavajuća. U prosjeku bi svakih 12 dana neko umro. Pretpostavlja se kako je na tim plutajućim zatvorima umrlo preko 12.500 ljudi, a pušteno ih je svega 1400.

Andersonville Kamp Sumter

U Andersonvilleu, u saveznoj američkoj republici Georgia, bio je najveći Konfederacijski zatvor pred kraj američkog građanskog rata. Zatvor se nalazio u maloj udolini okružen borovim stablima u visini od 5 metara koji su ograđivali mrtvu zonu u kojoj se “pucalo da bi se ubilo”. Oko 33 hiljada zatvorenika je bilo nagurano u prostor namijenjen za maksimalno 10 hiljada njih, zagađujući jedini izvor pitke vode sa ljudskim fekalijama i stablima. Čuvari zatvora imali su tek nešto više zaliha od samih zatvorenika, a bili su izloženi raznim prolazećim bandama razbojnika. U zatvoru su se svakodnevno kolege zatvorenici međusobno ubijali za hranu i vodu. Oko trećina njih koji su ušli u kamp Sumter iz njega nikad nisu izašli, već su pokopani u raznim masovnim grobnicama.

Hoa Lo zatvor Vijetnam

Poznat američkim zarobljenicima kao “Hanoi zatvor”. Njegovo ime na vijetnamskom se doslovno prevodi kao “vražija rupa”. Tokom rata, Vijetkongovci su ga koristili za mučenja i ispitivanja zarobljenih američkih pilota čije su avione oborili. Tamo su ih držali iza visokih zidina na kojima je postavljena bodljikava žica te odlomljeno staklo, a redovno su ih premlaćivali te držali u samicama.  Cilj im je bio slomiti volju zatvorenika kako bi od njih izvukli kritičke izjave o SAD-u koje su zatim snimali i objavljivali.

“Ovdje je lako umrijeti, a teško živjeti” govorili bi zarobljenicima čuvari na ulasku…

Pogledajte video:

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/pet-najbrutalnijih-zatvora-ikada-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])